Afaceri canceroase cu viața pacienților. 16 oncologi, în vizorul DNA
Noi suspiciuni de evaziune fiscală în dosarul mafiei de pe piaţa tratamentelor pentru cancer. De data aceasta, acuzaţiile vin din partea inspectorilor fiscali. ANAF a controlat mai mulţi producători şi distribuitori de medicamente, la cererea procurorilor anticorupţie, şi a descoperit că unele din cele zece companii implicate ar fi declarat că au plătit excursii extravagante pentru medici. Însă vacanţele fie nu au fost organizate, fie erau mită mascată pentru ca doctorii să prescrie tratamentele lor.
Verificările Fiscului au avut loc în lunile martie şi aprilie, anul acesta.
Potrivit unor surse judiciare, la finele lunii aprilie s-au făcut verificări la Roche, cea mai mare companie de oncologice implicată în acest scandal.
Inspectorii de la ANAF au descoperit că firmele de medicamente au plătit călătorii pentru anumiţi medici şi există suspiciuni că aceste plăţi erau, de fapt, recompense pentru medicii care prescriau medicamente oncologice scumpe.
Practic, în documente apărea că medicii mergeau la diferite congrese, dar acele congrese nu aveau loc în realitate.
Unele plăţi s-au făcut chiar în baza unor chitanţe de mână pe care firmele de turism le transformau în facturi pe care le emiteau către producătorii de medicamente.
În plus, inspectorii ANAF mai spun că firmele de medicamente au plătit şi pentru studii clinice care nu s-au făcut niciodată. Sunt suspiciuni şi de evaziune fiscală, pentru că în baza documentelor justificative fictive, firmele şi-au redus taxele.
GSK recunoaşte implicarea în scandalul de corupţie cu medicamente