Controale antifraudă la firmele care fac ITP. 19.000 de inspecţii tehnice nedeclarate au fost descoperite la un singur service

Data publicării:
masini ioncolonate la inspectie auto rar
Foto: RAR

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudã Fiscalã (DGAF) controleaz firmele care fac inspecţii tehnice periodice (ITP) pentru autovehicule, după ce s-au constatat „neconcordanţe semnificative între prestaţiile efectuate şi veniturile impozabile declarate”. La o singură firmă de acest fel s-au descoperit peste 19.000 de inspecţii tehnice nedeclarate, potrivit DGF. După aproape 400 de controale, DGAF a constatat creanţe fiscale suplimentare de peste 45 milioane lei.

„Direcţia Generalã Antifraudã Fiscalã (DGAF) acţioneazã sistematic prin analiza integratã a datelor fiscale disponibile la nivelul ANAF şi a celor disponibile la nivelul unor autoritãţi de reglementare, pentru identificarea unor riscuri fiscale ce afecteazã semnificativ colectarea creanţelor fiscale, în anumite domenii specifice. În cazul contribuabililor care efectueazã ITP pentru autovehicule au fost identificate neconcordanţe semnificative între prestaţiile efectuate şi veniturile impozabile declarate”, a transmis vineri DGAF, într-un comunicat citat de News.ro.

Din 600 de firme selectate într-o primã fazã la nivel naţional, inspectorii DGAF au identificat un numãr foarte mare de prestaţii ITP nedeclarate din punct de vedere fiscal în anii anteriori, existând chiar şi diferenţe de peste 19.000 de prestaţii ITP nefiscalizate la un singur contribuabil, potrivit sursei citate.

„Până în prezent, au fost finalizate 383 controale antifraudă în cadrul cărora au fost constatate creanţe fiscale suplimentare de peste 45 milioane lei. Totodatã, după o primă evaluare a rezultatelor, au fost constatate şi efecte indirecte în planul conformării”, se mai arată în document.

100.000 bonuri fiscale în plus

Potrivit acestuia, în prima jumãtate a anului 2024, comparativ cu perioada similarã a anului 2023, au fost emise peste 100.000 bonuri fiscale în plus, adică o creştere cu 18% a numărului de bonuri fiscale, iar valoarea absolută a sumelor fiscalizate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale (AMEF) a crescut cu circa 9 milioane de lei, reprezentând o creştere procentualã de 6%.

„Un alt efect important al acţiunii DGAF, care indică o creştere consistentă în planul conformării la emiterea de bonuri fiscale, este faptul că, în perioada analizată, ecartul dintre numărul de prestaţii declarate la RAR şi numãrul de bonuri fiscale declarat la ANAF prin intermediul AMEF s-a redus cu 56%, ceea ce indică o reducere substanţială a serviciilor nedeclarate”, a mai transmis instituţia citată.

Controalele inspectorilor antifraudă vor continua „până la diminuarea consistentã a riscului fiscal din acest domeniu şi vor viza toţi contribuabilii al căror comportament fiscal este evaluat ca fiind unul inadecvat, în cadrul analizei de risc”.

„Recomandăm tuturor contribuabililor care efectuează ITP să respecte legislaţia fiscală, să înregistreze sistematic toate veniturile realizate prin emiterea de bonuri fiscale ori de facturi, prin sistemul RO e-Factura, să respecte disciplina financiară şi să angajeze legal forţa de muncă”, se mai arată în comunicatul de presă.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
mine ucraina
Fiul miliardarului Warren Buffett ajută Ucraina să-și demineze terenurile agricole. Ministrul Economiei...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Trailerul pentru cel mai așteptat film din 2025, 14 milioane de vizualizări în 19 ore. Buget fenomenal...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului