Jean-Hubert Lebet / FOTO: Digi24
Jean-Hubert Lebet a spus că justiţia trebuie să fie responsabilitatea tuturor instituţiilor statului şi a celor care lucrează în cadrul acestor instituţii, politicieni, funcţionari publici şi magistraţi, precum şi a societăţii civile, informează Mediafax.
"În special în ultimii câţiva ani, mulţi în România şi-au asumat integral responsabilitatea pentru justiţie, însă, regretabil, mulţi alţii nu au făcut-o sau, mai rău, şi-au folosit funcţiile publice pentru câştiguri personale, iar aceasta a condus la irosirea resurselor publice şi private", a spus ambasadorul Elveţiei la Bucureşti, cu ocazia lansării oficiale a modulelor e-learning în domeniul noilor coduri juridice.
Ambasadorul a mai spus că autorităţile române trebuie să continue lupta împotriva corupţiei, pentru a permite unei noi generaţii de politicieni şi lideri să se dezvolte.
"Dacă justiţia este prima virtute, corupţia este cancerul instituţiilor. Acest cancer poate fi o boală mortală, iar vindecarea ei poate la început să pară foarte dură, însă medicul sistemului judiciar trebuie să procedeze cu foarte mare grijă, are nevoie şi merită sprijinul nostru, critic dar constructiv. În acest context, trebuie să felicităm autorităţile române pentru acţiunea lor decisivă împotriva corupţiei. Îmi amintesc prima dată când am venit în România, în vara anului 2011, când observam foarte multe persoane importante care erau de neatins. Din fericire, acele vremuri au trecut şi lupta împotriva corupţiei trebuie să continue, pentru a permite unei noi generaţii de politicieni şi lideri să se dezvolte şi să servească poporul român", a adăugat ambasadorul Elveţiei.
Acesta a amintit faptul că există o lungă cooperare elveţiano-română în domeniul justiţiei, până acum fiind finanţate proiecte pentru justiţie în valoare de aproximativ 17 milioane de euro.
Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Tiberiu Niţu, a declarat că poiectele finanţate în cadrul programului de cooperare elveţiano-român au o deosebită importanţă pentru Ministerul Public, pentru că obiectivele acestora coincid atât cu unele dintre priorităţile asumate de procurori, cât şi cu obligaţiile stabilite pentru România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.