Întâlnire între șefii Armatei și parlamentari. Leoreanu: S-a propus stagiul militar voluntar pentru cei cu vârsta între 18 şi 35 de ani

Data actualizării: Data publicării:
întâlnire între șefii Armatei și parlamentari
Senatorii şi deputaţii membri ai comisiilor pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Parlamentul României s-au întâlnit, marţi, la sediul MApN, cu conducerea ministerului. Foto: Facebook/ MApN: Laurențiu Turoi

Proiectul de lege la care lucrează Ministerul Apărării referitor la stagiul militar voluntar prevede că acesta poate fi făcut de femei şi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, pe o perioadă de patru luni, şi ar urma să existe anumite stimulente, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei de apărare de la Camera Deputaţilor, Laurenţiu Leoreanu.

Senatorii şi deputaţii membri ai comisiilor pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Parlamentul României s-au întâlnit, marţi, la sediul MApN, cu conducerea ministerului, context în care le-a fost prezentat stadiul îndeplinirii principalelor programe de achiziţii şi priorităţile pentru anul în curs.

"S-a discutat pe trei linii legislative: legea apărării, care este în formă finală şi va pleca pe circuitul de avizare, legea 446 care a fost gândită şi începută din 2022 şi care vine inclusiv cu statutul militarului voluntar în termen şi acolo sunt, într-adevăr, câteva precizări pe care le-a prezentat ministrul, noi nu am văzut draftul, cu privire la cei care pot să facă (stagiul voluntar - n.r.): femei şi bărbaţi între 18 şi 35 de ani care nu au satisfăcut stagiul militar. Perioada pe care au propus-o e de patru luni şi, sigur, anumite recompense privind cazarea gratuită, salarizare, care singur acolo se mai poate discuta, deci şi nişte stimulente. (...) Nu am intrat în detaliu pe propunerea de salarizare, era de a se merge, în discuţiile libere, undeva la trei salarii medii brute pentru acea perioadă. Ultimul proiect discutat ar fi statutul cadrelor militare, care în momentul de faţă se află în configurarea finală a draftului", a precizat Leoreanu, la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că legea 446 a ajuns pentru avizare la Ministerul de Finanţe, după ce a parcurs "toate celelalte puncte de oprire".

"Ministerul Apărării şi noi ne-am dori să intre în această sesiune în dezbatere aceste legi ale apărării, aşa cum le-am numit, şi să le putem dezbate, amenda şi aduce într-o formă finală cât mai repede", a transmis deputatul.

În cadrul întâlnirii, la care au fost prezenţi secretarul de stat Eduard Bachide, şeful Statului Major al Apărării, general Gheorghiţă Vlad şi reprezentanţi ai unor structuri centrale ale ministerului, au fost trecute în revistă principalele activităţi desfăşurate de MApN de la ultima întâlnire în acelaşi format, desfăşurată în luna septembrie a anului trecut. A fost susţinut, de asemenea, un briefing de informare cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi perspectivele de evoluţie în perioada următoare.

"Întâlnirile pe care le organizăm, periodic, în acest format extins sunt foarte importante, în primul rând pentru noi, pentru că avem posibilitatea de a vă prezenta detaliat priorităţile noastre şi nevoile de sprijin. Dar cred că şi pentru dumneavoastră, ca parlamentari, este util să vă puteţi informa, în detaliu, cu privire la aspectele care vă interesează. Onestitatea, pragmatismul şi buna credinţă cu care se desfăşoară de fiecare dată aceste dezbateri demonstrează că misiunea şi interesele noastre sunt convergente în ceea ce priveşte apărarea şi securitatea naţională", a declarat ministrul Angel Tîlvăr, potrivit unui comunicat de presă transmis de MApN.

Reprezentanţii MApN au prezentat şi stadiul îndeplinirii principalelor programe de achiziţii şi priorităţile pentru anul în curs. La acest capitol, parlamentarii prezenţi au pus accentul pe necesitatea armonizării programelor de înzestrare ale armatei cu nevoile de dezvoltare şi consolidare a capacităţilor de producţie ale industriei naţionale de apărare.

Un capitol distinct al întâlnirii a fost legislaţia din domeniul apărării. Reprezentanţii ambelor instituţii au convenit asupra modalităţilor concrete de armonizare a aspectelor procedurale, astfel încât proiectele legislative să ajungă în dezbaterea Parlamentului cu maximă celeritate.

Reprezentanţii partidelor parlamentare în comisiile de Apărare au adresat întrebări cu privire la subiectele principale de pe agenda întâlnirii, precum şi pe alte teme de interes din sfera securităţii şi apărării, aflate în competenţa Ministerului Apărării Naţionale, se mai relatează în comunicatul menţionat.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Papa Francisc
Papa Francisc crede că este necesar un studiu internaţional privind un posibil genocid în Fâșia Gaza
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului