„România trebuie să își ia soarta energetică în mâini. Am informat Consiliul European că România își va redefini politica energetică plecând de la propriile sale resurse și fără a aștepta aprobarea nimănui”, a declarat astăzi președintele Traian Băsescu.
Supărarea autorităţilor vine după ce România nu a fost luată în calcul pentru ruta gazului ieftin care va porni din Marea Caspică şi ar urma să aprovizioneze o bună parte din Europa.
„Autoritățile române au fost poate printre cele mai active în acest proiect Nabucco. Pentru România este un eșec, pentru că am trudit ani de zile, însă nu suntem în situația delicată a altor țări, pentru că România are doar o pondere mică din consumul de gaze care vine din import, în condiții normale până o treime”, Varujan Vosganian, ministrul economiei, ăn emisiunea Kilometrul 0.
Nici măcar propunerea făcută de Kazahstan prin care România s-ar putea lega de conducta sustinută de ruşi nu este privită cu încredere.
„Eu nu sunt la vârsta pubertății să cred că afirmația făcută că au câștigat amândoi, pentru că din TAP vom face niște prelungiri care vor acoperi statele prin care ar fi trebuit să treacă Nabucco. Am trecut de vârsta pubertății politice”, a adăugat Traian Băsescu.
Autorităţile iau în calcul acum utilizarea rezervelor neconvenţionale. Au dat deja undă verde explorării gazelor de şist de către gigantul Chevron în Moldova şi Dobrogea. Însă, marea speranţă ca România să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc stă ascunsă în Marea Neagră. Acolo e o rezervă estimată la cel puţin 42 de miliarde de metri cubi de gaze, adică consumul României pe şase ani.
Întrebat cam în cât timp estimează că România va reuși să obțină independența energetică de Rusia, Traian Băsescu a răspuns:
„Depinde de noi. Noi nu avem tehnologia să facem explorare şi exploatare la mare adâncime. Ştiţi că tehnologiile le-a adus Exxon în Marea Neagră, au descoperit deja primele zăcăminte, până la sfârşitul anului vin din nou cu echipamentele de foraj. În ceea ce priveşte gazele de şist, tot cu companii străine trebuie s-o facem. Important este ca atunci când o faci tu cu companii străine, tu stabileşti regula şi stabileşti redevenţa pentru stat, pentru taxele pe care le impui, costurile de tranzit, dacă o fi cazul de tranzit. Deci eu cred că, dacă răspundem ofertelor care sunt, România, în maxim patru ani, poate să înceapă exploatarea în Marea Neagră, dar şi a gazelor de şist. Sigur, aici trebuie grijă. Şi nu suspectez că ar fi companii care nu ar veni cu ultimele tehnologii, fie că vorbim de explorare şi exploatare în Marea Neagră, fie că vorbim de gazele de şist. Dar trebuie să ne-o asumăm. Eu ştiu că stârnesc o furtună spunând acest lucru; în acelaşi timp, sunt şeful statului şi trebuie să-mi asum, să le spun românilor ce sunt convins că trebuie făcut. Aici nu mai avem, pentru că, altfel, resursele din teritoriu se diminuează an de an şi devenim tot mai dependenţi. Noi avem acum un proces de creştere a dependenţei, care va fi dată nu numai de scăderea naturală a resurselor, dar va fi dată şi de propria noastră dezvoltare, care va cere tot mai multă energie. Şi atunci, orice om politic vede, şi trebuie s-o spună, că ne mărim dependenţa de importuri, iar dacă avem şansa să nu ne-o mărim, trebuie s-o facem, dacă ne respectăm ţara”, a rspuns președintele.
Citiți și Traian Băsescu despre eșecul Nabucco: Am informat Consiliul că România își va redefini politica energetică