Taxa pe construcţiile speciale va fi redusă de la 1,5 la 1 la sută din valoarea de inventar a clădirii.
„Modificările pe care le-a prezentat prim-ministrul ieri se aplică de anul viitor. Vrem să avem aceasta lege în Monitorul Oficial la sfârşitul lui septembrie, pentru că în planul lor de afaceri să se găsească această taxă”, a declarat ministrul Ioana Petrescu, la Adevărul LIVE.
Banii nu vor mai merge la bugetul de stat, aşa cum se întâmplă acum, ci la primării. Problema se pune acum cine va încasa banii în cazul ţevilor care tranzitează mai multe localităţi.
„O sondă mai mult ca sigur e într-un singur UAT (unitate administrativ – teritorială) şi ştiu valoarea ei. Dar măcar să aibă posibilitatea unui calcul foarte simplu, dacă lucrurile devin foarte complicate pe diverse UAT-uri. Deci, dacă, de exemplu, o ţeavă trece prin trei comune, cum calculează firma respectivă ce parte din ţeava respectivă, cu impozitul aferent părţii respective, o plăteşte la fiecare comună”, a afirmat Ioana Petrescu.
Ministrul Finanţelor se laudă că scăderea acestei taxe reprezintă o reducere a poverii fiscale. Taxa pe stâlp a fost introdusă însă de actualul Guvern, la începutul anului.
„La fel cum reducem cu 5 puncte procentuale CAS, reducem cu 0,5 puncte procentuale taxa pe construcţiile speciale, deci 33% din taxă se reduce. O văd ca pe o reducere a fiscalităţii”, a spus Ioana Petrescu.
Statul a încasat până acum, din taxa pe stâlp, jumătate de miliard de lei, adică atât cât prevăzuse pentru întreg anul 2014. Iar companiile mai trebuie să plătească o tranşă, până la 25 septembrie. Banii plătiţi statului de companii au fost însă luaţi din bugetele pentru investiţii. Iar acest lucru a avut o contribuţie majoră la intrarea economiei în recesiune tehnică, la jumătatea anului, spun specialiştii.