„În Parlamentul European, vreau să nu interpretați că-i dau un răspuns domnului eurodeputat Hannes Swoboda, am ținut să-l informez pe președintele Van Rompuy că România nu acordă cetățenie română în condițiile în care acordă Malta, spre exemplu, plătești să obții cetățenie. România a facilitat pe bună dreptate și cu temei redobândirea cetățeniei române celor care au pierdut-o fără voința lor. Românii din cealaltă parte a Prutului nu au fost întrebați de nimeni când au devenit cetățeni au Uniunii Sovietice. N-au fost întrebați. România are obligația la măsuri reparatorii față de cetățenii care și-au pierdut cetățenia prin abuz și nu le-o dăm obligatoriu, numai celor care cer restabilirea dreptului lor de a fi cetățeni români, cum sunt și cetățeni ai Republicii Moldova”, a spus Traian Băsescu.
Uniunea Europeană ar trebui să aibă reguli comune de acordare a cetăţeniei, a declarat, marţi, liderul grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, dând ca exemplu decizia preşedintelui Traian Băsescu de a acorda cetăţenie „din belşug” moldovenilor.
„Nu este posibil ca problema cetăţeniei să fie doar de competenţa guvernelor naţionale, deoarece odată cu dobândirea cetăţeniei unui stat membru se obţin drepturi europene: libertatea de circulaţie, falicităţi pentru vize şi multe altele. Când, de exemplu, domnul Băsescu acordă cetăţenie din belşug moldovenilor şi chiar creează scindări în Moldova între moldovenii care obţin cetăţenia română şi ceilalţi, este clar că, în mod automat, se oferă unor cetăţeni din afara UE cetăţenie europeană”, a precizat Swoboda, la conferinţa de la Strasbourg a grupului S&D.
Pe de altă parte, Hannes Swoboda a evitat să critice decizia Maltei de la sfârşitul anului trecut de a acorda cetăţenia malteză contra unei sume de bani.
Potrivit Mediafax, statul român a acordat peste 183.000 de cetăţenii în 2011, 2012 şi în prima jumătate a anului 2013.