În cazul unei nașteri premature, sunt șanse mari ca cea mai apropiată maternitate să nu îi fie de folos viitoarei mame. În 58 la sută dintre maternitățile de la noi nu există gărzi permanente, așa că sunt șanse reale ca în miez de noapte spre exemplu. salvarea să ducă pacienta la un Centru Regional. Deși mai bine echipate decât restul, acestea sunt destul de puține la număr și drumul până la o maternitate unde nașterea poate avea loc în orice zi și la orice oră poate dura destul de mult.
Chiar în eventualitatea în care medicul se află la muncă pe timpul nopții, acesta trebuie să se descurce cum poate. Ecografiile de exemplu, nu se pot face în peste o treime dintre maternitățile de la noi.
Probleme au însă și medicii care au nevoie de analize de sânge pe timpul nopții sau în zilele nelucrătoare, căci aproape jumătate dintre laboratoare nu funcționează cu program permament. Chiar și în marile orașe sunt probleme, căci în 11 la sută dintre Centrele Regionale nu se fac analize pe timpul nopții sau în weekend.
Nici incubatoarele sau ventilatoarele pentru nou născuți nu sunt foarte sigure, căci o bună parte dintre maternități, în special cele din micile orașe, încă mai folosesc echipamente produse în anii 60.
De asemenea, „Salvați Copiii” mai remarcă și faptul că în România au loc foarte multe nașteri prin cezariană, mult peste media europeană. Lucru oarecum explicabil, dat fiind ca maternitățile de la noi funcționează cu program redus și personal limitat. Pe de altă parte, o naștere prin cezariană costa mai mult și implicit, atențiile solicitate de medici, anesteziști sau asistente sunt mai mari.