Momentul 8 Aprilie 2014, când Microsoft va abandona sistemul Windows XP, va fi o probă pe care sistemul informatic naţional ar putea-o pica, spun experţii de la STS. Ei atrag atenţia că există inclusiv pericolul ca datele personale a milioane de români, care interacţionează zilnic cu instituţii ale statului, să ajungă pe mâna hackerilor.
„Riscul este ca în situaţia în care sistemul de operare prezintă o slăbiciune de securitate, aceasta nu mai este reparată de microsoft în condiţiile în care ei nu ai sigură mentenanţa sistemului iar sistemul devine vulnerabil al atacuri din exterior. Adică cineva poate să profite de acea slăbiciune a sistemului de operare şi să intre pe calculatorul pe care seală instalată acel sistem de operare, sau să extragă date de acolo”, a explicat Radu Gramatovici, prodecan la Facultatea de Informatică.
Specialiştii STS spun că abandonarea Windows XP de către Microsoft nu este o surpriză pentru lumea IT, iar statul român nu are nici o scuză să nu se fi pregătit.
Peste 75 la sută din instituţiile publice folosesc pe propriile calculatoare acelaşi sistem de operare, adică windows xp. acesta nu poate fi updatat, computerele sunt vechi şi nu ar suporta un format nou. e o problemă, nu se pot face achiziţii, acest lucru este interzis.
Aplicații inutile
Şi mai complicat pentru instituţiile publice, mai avertizează STS, va fi să îşi reconfigureze toate aplicaţiile specifice pe care le-au dezvoltat pe platforma Windows XP pentru un alt sistem de operare.
În momentul în care acest sistem de operare va fi schimbat, aplicaţiile vor fi inutile. ca le să fie din nou operaţionale, înseamncă cheltuirea altor sume de bani.
Dacă vor apărea blocaje în sistemul de operare, pe care Microsoft nu le mai rezolvă, ar putea avea de suferit bazele de date şi programele de evidenţă, mai spun experţii.
STS recomandă instituţiilor care folosesc acest sistem de operare să facă o analiză de risc, să găsească programe open source, adică cele pentru care nu e nevoie să plătească bani şi să întărească măsurile de securitate.
Instituţiile publice par să fi fost lăsate singure în faţa acestei situaţii.
„În anii următori, ne-am gândit să ne orientăm spre Windows 7, sau Windows 8. Pentru noi asta înseamnă bineînțeles că va trebui să avem un suport financiar”, spune Anca Sas, purtător de cuvânt la Primăria Oradea.
Microsoft nu precizează dacă are intenţia sau i s-a solicitat de către Ministerul Comunicaţiilor să găsească o soluţie pentru a preveni blocajele. Istoria relaţiei contractuale dintre companie şi statul român a început în aprilie 2004.
Milioane de dolari plătite pentru licențe
De-a lungul vremii statul a plătit milioane de dolari pentru licenţe. Până în 2009, toate tranzacţiile au fost realizate printr-un intermediar - Fujitsu Siemens Austria.
Ulterior, locul firmei a fost luat de alte cinci societăţi comerciale, cu care statul a încheiat contracte în valoare de 100 de milioane de euro.
Ultimul act adiţional încheiat, potrivit datelor publice, este din decembrie 2012.