SRI: Activitatea conturilor de TikTok în campania lui Călin Georgescu, coordonată de un actor statal. Ce bani a cheltuit

Data actualizării: Data publicării:
calin georgescu vot
Inquam Photos / George Călin

SRI a semnalat, în documentele transmise membrilor CSAT la ședința din 28 noiembrie, că datele pe care le-a obținut „au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, dar și exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității lui Călin Georgescu”. Activitatea conturilor de pe rețeaua TikTok ar fi fost coordonată de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru ,rostogolirea” mesajelor pe platformă, mai arată Serviciul Român de Informații care anunță și implicarea unui programator din Brașov, Bogdan Peșchir, în transferul a peste un milion de euro, sub formă de donații, către conturi de TikTok. Serviciul Român de Inforrmații mai arată că reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi pe TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri.  

Ascensiunea acestuia în sodajele de opinie a fost determinată de o campanie coordonată de creştere a popularităţii, amplificată cu două săptămâni înainte de data scrutinului, în special pe platforma Tik Tok, care a reuşit să asigure victoria în primul tur cu 22,94%.

SRI afirmă că Georgescu se afla la un nivel de notorietate foarte scăzut cu câteva săptămâni înainte de scrutin. În sondaje din perioada 15-20 noiembrie, acesta a fost clasat pe locul 6, cu 6,2% intenţie de vot, iar la 20-21 noiembrie, sondajele îl cotau pe Călin Georgescu la 10.6%.

Creșterea conturilor care l-au promovat pe Călin Georgescu nu a fost organica (similară unor evenimente virale natural), astfel că TikTok apreciază că, practic, sunt voluntari coordonați („mass guerilla political campaign” sau „forță brută de atac in cybersecurity’), iar „activitatea conturilor ar fi fost coordonată de către un actor statal, care ar fi utilizat un canal alternativ de comunicare pentru rostogolirea mesajelor pe platformă”, mai arată informarea SRI, declasificată miercuri de Klaus Iohannis.

Cheltuieli de peste 1 milion euro în campanie, deși la AEP a declarat zero buget

SRI arată despre candidatul Călin Georgescu a declarat la AEP zero lei buget de campanie, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia. Datele deţinute au relevat implicarea contului Tik Tok „bogpr”, utilizat de cetăţeanul român Bogdasn Peşchir, în finanţarea promovării lui Georgescu.

Acesta, utilizând contul „bogpr” a realizat donaţii pe Tik Tok de peste un million de euro. Implicarea acestuia în finaţarea promovării lui Călin Georgescu la nivelul platformei a fost confirmată inclusiv de reprezentanţii Tik Tok în dialogul cu autorităţile române.

Aceştia au confirmat identitatea utilizatorului „bogpr” şi a menţionat că acesta a efectuat plăţi în valoare de 381.000 de dolari, în perioada 24.10 – 24.11 2024 către utilizatori ai unor conturi de Tik Tok implicaţi în promovarea candidatului Călin Georgescu, inclusiv după data inchiderii campaniei electorale.

Bogdan Peşchir afişează un nivel de trai care nu corespunde activităţilor derulate prin intermediul companiei deţinute, respectiv DIGITAL ON-RAMP SOLUTIONS SRL Braşov, înfiinţată în anul 2021. Anterior, acesta a lucrat ca programator în cadrul unor entităţi din Braşov, care sunt asociate cu domeniul criptomonedelor şi sunt deţinute, printre alţii, de Gabriel Prodănescu, persoană care este şi cetăţean al Africii de Sud, unde a emigrat în 1995.

SRI mai arată că finanţarea influencerilor Tik Tok a fost asigurată prin platforma FameUp, dedicate monetizării activităţilor de promovare în mediul online, la nivelul căreia a fost publicată oportunitatea de reclama.

Rețeaua lui Georgescu, formată iniţial din 25.000 de conturi TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri, spune SRI

SRI mai arată că reţeaua de conturi a lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi pe TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte de alegeri.  Aproape 800 de conturi care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din 2016 şi că acestea au avut o activitate foarte redusă până la 11 noiembrie 2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea, mai spune raportul.

„Reţeaua de conturi asociată direct campaniei lui Călin Georgescu a fost formată iniţial din 25.000 de conturi la nivelul platformei TikTok, care au devenit foarte active cu două săptămâni înainte datei scrutinului electoral. Campania de promovare a avut o organizare deosebit de bună, numărul urmăritorilor crescând semnificativ. S-a observat faptul că 797 dintre conturile care au format iniţial reţeaua de susţinere au fost create încă din anul 2016. Acestea au avut o activitate foarte redusă (1%) până la 11.11.2024, moment la care a fost activată la capacitate maximă întreaga reţea”, se arată în documentul prezentat de CSAT.

SRI a mai spus că nu au fost utilizate resurse tehnice comune.

„Prezintă o importanţă deosebită faptul că nu au fost utilizate resurse tehnice comune şi nu au fost observate adrese IP partajate (IP sharing). Concret, conturile de TikTok în cauză au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă un mod de operare menit să îngreuneze activităţile de identificare a amplorii reţelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune (aspect caracteristic reţelelor de boţi)”, a precizat sursa citată.

Totodată, activitatea conturilor din reţea a fost organizată în afara platformei TikTok, respectiv la nivelul aplicaţiei de mesagerie instant Telegram, mai precizează SRI.

„A fost identificat canalul de Telegram - Propagator - implică-te şi tu, Renaşterea României, Hrană Apă Energie (@propagatorcg), care are rol de a coordona alţi utilizatori cu privire la postările şi conţinutul video distribuit. Abonaţii @propagatoreg au primit instrucţiuni clare privind modalitatea de acţiune a conturilor, recomandări privind comportamentul utilizatorilor la nivelul TikTok, respectiv mesajele care ar fi urmat să fie promovate sau distribuite, în sensul includerii unor emoji special alese şi a numelui candidatului pentru a exploata algoritmii TikTok. Acestea erau pregătite anterior şi încărcate instant în cadrul TikTok”, se arată în documentul SRI.

Raportul mai precizează că la nivelul unor grupuri dedicate de Telegram au fost identificate postări care încurajau urmăritorii să posteze anumite etichete predefinite („#CG”, „#diaspora”, „#calingeorgescu”), ”să distribuie anumite videoclipuri postate pe grupuri, respectiv indicaţii pentru eludarea mecanismelor de verificare ale platformei TikTok (înregistrarea ecranelor şi modificarea conţinutului pentru a fi percepute de platformă drept conţinut original)”.

Documentul mai arată că, în 24 noiembrie a.c., @propagatorcg avea 1.088 abonaţi, iar la 1 decembrie a.c. acesta avea 5.005 utilizatori, cu o creştere de 603 membri faţă de ziua anterioară.

Peste 85.000 de atacuri cibernetice asupra AEP și STS constatate de SRI

SRI consemnează, în raportul prezentat în CSAT cu privire la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale, declasificat miercuri, acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral găzduite de AEP şi STS.

Astfel, au existat peste 85.000 de atacuri cibernetice care au vizat exploatarea vulnerabilităţilor existente la nivelul structurilor informatice de suport pentru procesul electoral în vederea obţinerii accesului la datele din sistemele informatoce, alterării integrităţii acestora, schimbării conţinutului prezentat publicului larg şi indisponibilizării infrastructurii.

Atacurile au continuat într-un mod susţinut inclusiv în ziua alegerilor şi în noapatea post-alegeri - 25.11.2024.Pentru lansarea atacurilor au fost utiliozate sisteme informatice din peste 33 de ţări, folosind metode de anonimizare avansate, pentru a îngreuna procesul de atribuire.

„Modul de operare precum şi amploarea campaniei cibernetice conduc la cioncluzia că atacatorul dispune de resurse considerabile corelate cu un mod de operare specific unui atacator statal”, mai spune SRI, în documentul respectiv.

Infrastructura AEP rămâne afectată de vulnerabilităţi, se mai precizează în documentul SRI.

Document CSAT Serviciul Român de Informații I

Document CSAT Serviciul Român de Informații II

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Câți bani câștigă pe lună un nepalez care lucrează în România. Mai mult decât...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Pedeapsa primită de un bărbat care a forțat o minoră bolnavă și orfană să se prostitueze, câștigând de pe...
Newsweek
Mai cresc pensiile la Mica Recalculare după înghețarea pensiilor? Casa de Pensii anunț de ultimă oră
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...