Klaus Iohannis a fost de acord cu declasificarea, la solicitarea instituțiilor emitente, informațiilor prezentate de SRI, SIE, STS și Ministerul Afacerilor Interne, în ședința din 28 noiembrie, potrivit legii, a anunțat Administrația Prezidențială.
Administrația Prezidențială mai precizează în hotărrârea adoptată, pe 28 noiembrie de membrrii CSAT că „a fost transmisă, la finalul ședinței, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Autorității Electorale Permanente, Biroului Electoral Central, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Ministerului Justiției și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații pentru a întreprinde de urgență demersurile necesare, conform competențelor legale, în vederea clarificării aspectelor prezentate în ședința CSAT”.
Document CSAT Ministerul Afacerilor Interne
Document CSAT Serviciul de Informații Externe
Document CSAT Serviciul Român de Informații I
Document CSAT Serviciul Român de Informații II
Document CSAT Serviciul de Telecomunicații Speciale
Dezvăluirile SRI despre campania lui Călin Georgescu
ACTUALIZARE 19.15. SRI a semnalat în documentele transmise acelui CSAT din 28 noiembrie, că datele pe care le-a obținut „au relevat o campanie de promovare agresivă, derulată cu eludarea legislației naționale în domeniul electoral, dar și exploatarea algoritmilor unor platforme de social media pentru creșterea în ritm accelerat a popularității lui Călin Georgescu”.
Serviciul Român de Informații arată despre candidatul Călin Georgescu că a declarat la AEP zero lei buget de campanie, respectiv că nu a cheltuit nicio sumă în cadrul acesteia. Datele deţinute au relevat implicarea contului Tik Tok „bogpr”, utilizat de cetăţeanul român Bogdan Peşchir, în finanţarea promovării lui Georgescu.
SRI mai consemnează acţiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral găzduite de AEP şi STS. Au existat peste 85.000 de atacuri cibernetice care au vizat exploatarea vulnerabilităţilor existente la nivelul structurilor informatice de suport pentru procesul electoral în vederea obţinerii accesului la datele din sistemele informatice, alterării integrităţii acestora, schimbării conţinutului prezentat publicului larg şi indisponibilizării infrastructurii. Detalii pe larg despre raportul SRI
Concluziile SIE prezentate în ședința CSAT
La rândul său, Serviciul de Informații Externe (SIE) apreciază că „România este o țintă pentru acțiuni hibride agresive ruse, inclusiv atacuri cibernetice și scurgeri de informații (hacks and leaks) și sabotaje”.
„Reţine atenția că în cursul acestui an, situația politică din România a fost abordată şi în cadrul talk- show-urilor politice din Rusia jurnaliștii ruși lansează ideea că forțele pro-ruse din România ar putea obține peste 30% la alegerile parlamentare” mai spune SIE, în informarea făcută către CSAT. Mai multe detalii despre raportul Serviciului de Informații Externe
Raportul STS privind primul tur al prezidențialelor: au existat atacuri cibernetice, datele privind votul nu au fost afectate
În documentul publicat, STS face o prezentare a sistemul folosit de pentru transmiterea și stocarea datelor referitoare la vot și precizează că bazele de date și sistemele sale au fost protejate în permanență, dar admite că au existat atacuri cibernetice asupra sistemelor IT&C ale statului, care au fost însă respinse.
„În perioada desfăşurării procesului electoral au fost identificate atacuri cibernetice de tip DDOS la nivelul infrastructuri IT&C, precum şi la nivelul altor resurse din sfera guvernamentală. Atacurile la adresa infrastructurilor IT&C gestionate de STS au fost blocate cu succes, iar pentru celelalte au fost informați administratorii de sistem din cadrul instituțiilor afectate. La nivelul sistemelor de securitate cibernetică proprii nu au fost identificate indicii cu privire la compromiterea datelor aferente procesului de votare din SIMPV şi SICPV”, scrie în raportul STS.
DDOS reprezintă prescurtarea de la „Distributed Denial-of-Service”, iar un astfel de atac este atunci când un hacker trimite un aflux mare de trafic către o rețea sau server pentru a copleși sistemul și pentru a-i perturba capacitatea de fiuncționare. Mai multe detalii despre analiza STS, aici.
MAI: Campania lui Călin Georgescu „Echilibru și Verticalitate”, similară cu „Frate lângă Frate”, derulată de Rusia în Ucraina
Ministerul Afacerilor Interne a identificat un tipar acţional similar cu cel observat în Ucraina înainte de agresiunea rusă, legat de campania „Echilibru şi Verticalitate” susţinută de Călin Georgescu. Potrivit raportului prezentat CSAT, campania prezintă asemănări clare cu campania „Frate lângă Frate” derulată de Rusia în Ucraina, ambele folosind micro-influenceri pentru manipularea opiniei publice. MAI a alertat asupra implicării unor persoane cu legături în medii extremiste, interlope şi cultelor religioase în promovarea acestei campanii.
MAI precizează că începând cu luna noiembrie 2024 un număr de peste 100 de influenceri (care numărau în total peste 8 milioane de urmăritori activi) au fost supuşi unei acţiuni de manipulare în privinţa identităţii candidatului promovat. „Unii dintre susţinătorii campaniei implicaţi în promovarea şi cumpărarea de voturi sunt exponenţi ai mediilor extremiste de dreapta, infracţionale şi ai cultelor religioase, implicate anterior în promovarea unor narative proruse, antisemite, anti-NATO sau împotriva Ucrainei”, se precizează în raportul ministerului. Mai multe informații aici
Știrea inițială. CSAT a anunţat, după şedinţa din 28 noiembrie, că membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral şi că, prin încălcarea legislaţiei electorale, un candidat a beneficiat de o expunere masivă pe platforma TikTok.
„CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, reţeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfăşurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului alegerilor.
De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional şi mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acţiunile ostile ale unor actori statali şi non-statali, în special Federaţia Rusă, existând din partea acesteia un interes în creştere pentru a influenţa agenda publică în societatea românească şi coeziunea socială”, confom Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Membrii Consiliului au cerut autorităţilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, celor cu atribuţii în buna desfăşurare a procesului electoral, precum şi organelor de urmărire penală să întreprindă de urgenţă demersurile necesare, conform competenţelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în şedinţa CSAT.
Editor : Ana Petrescu