Şi cum ambasadele pentru România ale Senegalului şi Coastei de Fildeş sunt la Berlin, echipa Digi24 a făcut o vizită la sediile acestora pentru a vedea cum rezolvă problemele diplomatice de la distanţe mari şi cum îşi reprezintă cele două ambasade cetăţenii aflaţi pe teritorii unde nu există o ambasadă.
Senegalul, cea mai vizitată ţară din Africa de Sud, cu un potenţial turistic extraordinar (cu una dintre cele mai exotice privelişti din lume – lacul roz Retba), se dezvăluie prin imagini de o frumuseţe uluitoare. Ambasadorul pentru România, Henri Turpin, crede că relaţiile dintre cele două state pot fi îmbunătăţite, cel puţin în ce priveşte domeniul educaţiei.
„Vă dau un exemplu, pe planul educaţiei, un exemplu personal. Una din surorile mele a urmat cursuri de jurnalism în România între anii 1970-80. În acea perioadă chiar aveam mulţi studenţi acolo, astăzi mai puţini, dar credem că odată cu lărgirea relaţiilor noastre vom putea mări substanţial numărul studenţilor ingineri. Aveaţi de asemenea cursuri bine puse la punct în domeniul petrochimiei, şi cred că un mare număr de ingineri senegalezi au fost formaţi pe această meserie. Nu pot să vă dau un număr, dar sunt în mod sigur sute”, spune el.
Afaceri cu diamante, petrol și cafea
Despre cea de-a doua ţară, Coasta de Fildeş se ştie că este ţara cea mai dezvoltată economic din Africa de Vest. Aici se fac afaceri cu diamante, petrol, cacao şi cafea, dar şi cu ulei de palmier. Ambasadorul statului, Leon Kacou iubeşte foarte tare România. A fost deja în vacanţă aici, de trei ori, şi spune că ar reveni oricând cu plăcere. Domnia sa spune că mulţi locuitori ai ţării sale ştiu foarte multe lucruri despre România, chiar dacă puţini au şi vizitat-o.
„Înainte de toate doresc să vă spun că România este cunoscută pentru mulţi ivorieni care nici măcar n-au pus piciorul în ţară. Pe de o parte pentru că suntem ţări francofone, iar pe de alta pentru că există un fel de sentiment de prietenie spontană, născută din... nici nu ştiu din ce. Dar când vorbim în Coasta de Fildeş de România, o cunoaştem. Poate că prin Hagi, fotbalistul, sau Adrian Mutu, nu ştiu. Sigur e că ivorienii cunosc România fără să fi fost acolo. Iar plecând de la o bază, să spunem afectivă, noi dorim cu adevărat să îmbunătăţim relaţiile”, povestește Leon Kakou.
Două state mai puţin cunoscute românilor, cu poveştile, oamenii şi cultura lor, sâmbătă, ora 18.30, la „Paşaport diplomatic”, prezentat de Balazs Barabas, la Digi24.