Mâncarea attiéké din Coasta de Fildeş a fost inclusă în patrimoniul UNESCO. Cum se prepară și când se consumă

Data publicării:
o femeie care face attiéké
Attiéké. Foto: Profimedia Images

O mâncare ancestrală emblematică pentru Coasta de Fildeş, attiéké, a fost inclusă miercuri de UNESCO pe lista Patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. 

„Parte esenţială a bogăţiei culinare a Coastei de Fildeş şi adânc înrădăcinată în viaţa de zi cu zi a comunităţilor sale, attiéké se mănâncă în fiecare zi şi la diverse ceremonii, cum ar fi nunţi, botezuri, înmormântări şi adunări comunitare", a explicat Ramata Ly-Bakayoko, delegat permanent al Coastei de Fildeş pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), potrivit News.ro. 

 Ea a luat cuvântul în cadrul celei de-a 19-a sesiuni interguvernamentale pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial din Asuncion, capitala Paraguayului.

Attiéké, semolina de manioc uşor acră care este garnitură la peştele şi carnea în sos, este un element de bază al alimentaţiei zilnice în Coasta de Fildeş şi în multe ţări din Africa de Vest.

Se prepară din tuberculi de manioc uscaţi, măcinaţi. Făina obţinută se amestecă cu manioc fermentat şi apoi se fierbe la aburi.

 În timp, a devenit un reper al culturii ivoriene şi o sursă de mândrie care este exportată pe întregul continent.

„Aceste abilităţi se bazează pe gesturi precise şi tehnici tradiţionale care durează de secole”, a explicat Ly-Bakayoko.

Comunităţile transmit această practică culturală din generaţie în generaţie, mai ales de la mamă la fiică, şi au făcut din ea un pilon al identităţii lor şi, dincolo de aceasta, al întregii Coaste de Fildeş”, a adăugat ea.

„Popoarele lagunare (din sud) sunt deţinătoarele şi practicantele meşteşugurilor legate de fabricarea attiéké", explică cererea depusă de Coasta de Fildeş.

De atunci, această practică „s-a răspândit la alte comunităţi, atât ivoriene, cât şi străine, care trăiesc pe teritoriul naţional" şi „mult dincolo de Coasta de Fildeş, în special în Burkina Faso, Togo, Benin, Republica Democratică Congo şi China", se arată în document.

În 2023, Organizaţia Africană pentru Proprietate Intelectuală (OAPI) a înregistrat „attiéké des lagunes" ca indicaţie geografică protejată (IGP), iar la jumătatea anului 2024 i-a fost acordată o „marcă colectivă", care împiedică comercializarea făinii de manioc produse în alte ţări sub denumirea „attiéké".

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou ajutor de la stat, 1.250 de lei pe lună timp de un an. Cine sunt românii care...
Digi FM
David Popovici, criticat public pentru că și-a cumpărat mașină de lux la 20 de ani: „O decizie extrem de...
Pro FM
Shakira, susținută de Chris Martin după despărțirea de Gerard Piqué: „El a fost acolo pentru mine”
Film Now
Sebastian Stan, în centrul atenției la Globurile de Aur 2025, unde a fost însoțit de iubita lui. Ce mesaj i-a...
Adevarul
Liderul separatist din Transnistria neagă ajutorul Chișinăului privind criza energetică: Toate acestea sunt...
Newsweek
Blocaj la Casa de Pensii. Sistemul informatic nu funcționează. Ce pensii nu vor crește?
Digi FM
Ce a răspuns Florin Piersic când Dan Negru l-a sunat să-l întrebe dacă este adevărat că s-a retras la...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
(VIDEO) Discursul emoționant al lui Sebastian Stan după ce a câștigat Globul de Aur. Actorul a rostit câteva...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...