Guvernul vrea să schimbe regulile din piaţa RCA. Tarifele vor fi limitate arată un proiect de ordonanţă de urgenţă ce urmează să fie aprobat de Executiv.
Cea mai importantă schimbare din proiectul de ordonanţă privind poliţa obligatorie de asigurare auto vizează tarifele plătite de şoferi. În actul normativ va fi transpusă directiva europeană care dă dreptul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară să intervină asupra preţurilor. ASF poate solicita asigurătorilor să notifice majorarea tarifelor şi să le aprobe ca parte a unui sistem naţional general de control al preţurilor.
Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: „Totul trebuie să plece de la un preţ de referinţă. Domnule, cât e preţul de referinţă? Atât! Şi noi considerăm că preţul de referinţă în momentul de faţă la camioane este de 5.000 de lei, la taxi, dacă ne luăm după tariful din iunie 2015, în jur la 1.500 de lei”.
Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, poliţa de asigurare auto va putea fi încheiată chiar şi pe o lună, nu doar pe 6 şi 12 luni cum este acum.
Va fi aplicat şi sistemul compensării directe ceea ce înseamnă că un şofer păgubit va putea să îşi recupereze banii din daună de la asigurătorul unde are el RCA. Apoi, firma de asigurare îşi va recupera paguba de la asigurătorul celui vinovat de accident.
90% din acest proiect este cuprins de altfel chiar în legea RCA aflată în dezbatere în Parlament, dar care nu a primit până acum girul Executivului. Asta deşi costul poliţelor RCA este unul împovărător.
Viorel Arcaș, președintele Comisiei pentru Buget şi Finanțe: „Îmi prezentau de la transportul public din comune din Constanţa că s-a ajuns ca 5% din cifra de afaceri să reprezinte costul cu RCA-ul. Mulţi se plângeau că asigurătorii sunt în pierdere, eu nu cred treaba aceasta, de aceea trebuie găsit un echilibru aici şi văzut exact. De aceea tarifele acestea erau un principiu prevăzut în lege de referinţă cum ar trebui calculat.”
Schimbările sunt în mare parte cerute de transportatorii care organizează de câteva săptâmâni proteste pe şosele de centură ale marilor oraşe.
Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: „Transportatorii din România şi posesorii de autoturisme nu sunt nebuni, deci nu fac proteste sau nu ţipă de atâta timp de nebuni, indiferent de ce spun asigurătorii.”
Pe 15 septembrie, transportatorii vor organiza un protest în mai multe oraşe din ţară. Doar în Capitală vor fi 500 de maşini şi 400 de camioane. Protestele sunt puse pe seama faptului că RCA-ul s-a scumpit în medie cu 26 de procente în ultimul an. Poliţele pentru camioane şi pentru vehiculele de transport persoane sunt cu 52 de procente mai mari decât în 2015.