Margarină, popcorn, sucuri carbogazoase, hamburgeri şi pizza congelate sunt doar câteva dintre produsele care vor trebui preparate după o nouă reţetă, care nu include grăsimi artificiale. Producătorii vor avea la dispoziţie trei ani pentru a face asta.
„Prin această interdicţie, ne asigurăm că oamenii nu vor mai consuma grăsimi trans fără să ştie. Pentru că pot exista cantităţi mici de astfel de grăsimi în unele alimente, fără să fii obligat să le treci pe etichetă”, explică doctor Lisa W. Martin, medic cardiolog.
Agenţia Americană pentru Siguranţa Alimentară susţine că, anual, pot fi salvate peste 7.000 de vieţi şi pot fi prevenite 20.000 de atacuri cardiace.
„Printr-o creştere de 2% a procentului de grăsimi artificiale din alimentaţie, practic cresc şi riscurile de a dezvolta o afecţiune cardiacă cu aproximativ 30%. Reprezintă un factor de risc important pentru a dezvolta boli ale inimii”, mai spune medicul Lisa W. Martin.
Grăsimile trans sunt folosite de producătorii de alimente procesate pe scară largă deoarece ajută la prelungirea termenului de garanţie şi intensifică aroma şi textura produselor.