Rețeaua prin care rușii au finanțat atentate teroriste în Afganistan: Plăteau 200.000 pentru fiecare soldat american ucis

Data publicării:
Talibani
Talibanii au revenit la putere în Afganistan în august 2021. Foto: Profimedia

GRU, serviciul secret militar al Rusiei, a plătit ani întregi mai multe grupuri teroriste din Afganistan pentru a lansa atacuri împotriva Statelor Unite și a forțelor coaliției, relatează publicația rusă The Insider, care a identificat ofițeri GRU implicați în acestă operațiune. Recompensele ajungeau la 200.000 de dolari pentru fiecare soldat ucis.

Pentru a transfera bani către talibani și alte grupări, agențiile ruse de informații au creat o rețea de curieri afgani, deghizată în companie de comerț cu pietre prețioase. După finalizarea misiunii, curierii au primit acte rusești și azil în Rusia.

Trupele americane și ale coaliției din Afganistan s-au confruntat cu o serie de atacuri teroriste sângeroase între 2016 și 2020, încheiate după ce Donald Trump, pe atunci președinte al SUA la primul mandat, a încheiat un acord cu talibanii pentru a retrage trupele americane din Afganistan. Trump se laudă cu acest acord, dar uită să menționeze că agențiile de informații americane și afgane știau că Rusia finanțează atacurile.

În 2020, un raport al serviciilor secrete americane arăta că guvernul rus i-a plătit pe talibani pentru a ucide soldații coaliției occidentale, în timp ce aveau loc discuții de pace cu insurgenții. Talibanii au negat acuzațiile, spunând că atacurile asupra trupelor americane au fost spontane și nu au primit finanțare externă.

Joe Biden, pe atunci candidat la președinție, a acuzat administrația Trump că a acoperit dovezi ale atacurilor orchestrate de Rusia. Cu toate acestea, în 2021, Casa Albă condusă de Biden a minimalizat rapoartele serviciilor secrete, motivând că se bazau doar pe „tranzacții financiare și declarații ale unui deținut”.

The Insider relatează că a găsit dovezi care care confirmă raportul serviciilor americane din 2020 și că a aflat că Direcția Națională de Securitate (NDS) din Afganistan a furnizat autorităților americane informații despre program și a arestat mai mulți membri-cheie ai rețelei rusești de finanțare a atacurilor teroriste. Responsabilă de programul afgan a fost Unitatea 29155 a GRU, cunoscută pentru otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în Marea Britannie și pentru alte acte de sabotaj în Europa.

The Insider a vorbit cu patru foști oficiali afgani, dintre care trei au avut funcții de conducere în NDS. Toți au spus că atacurile au fost finanțate de Rusia.

Rusia, spun ei, a încercat să intervină în Afganistan imediat după înființarea Administrației Interimare Afgane în decembrie 2001. Kremlinul a sabotat inițial intervenția condusă de SUA în țară prin rețelele sale din serviciile locale de securitate și ale armatei, înființate în timpul ocupației sovietice a Afganistanului. Dar acele rețele și-au pierdut în mare măsură utilitatea după reformele conduse de SUA și curățarea Forțelor Naționale de Apărare și Securitate Afgane (ANDSF). Apoi, potrivit foștilor oficiali, Iranul s-a oferit să acționeze ca intermediar pentru a le furniza comandanților talibani arme și bani rusești. Ulterior, GRU a stabilit contacte directe cu talibanii, mai întâi recrutând luptători, apoi furnizând arme și muniții prin Tadjikistan și, în cele din urmă, finanțând atacuri teroriste.

Foști oficiali afgani intervievați de The Insider au spus că în cercurile de securitate era cunoscut faptul că Rusia îi sprijină pe talibani împotriva ANDSF și a forțelor coaliției. Dar nu se așteptau ca Rusia să ofere în mod direct recompense pentru uciderea forțelor coaliției, au spus foștii oficiali afgani.

Recompensele erau în medie de 200.000 dolari americani pentru fiecare soldat american sau din coaliție ucis. În total, după cum a calculat un fost angajat al NDS, Rusia le-a plătit talibanilor cel puțin 30 de milioane de dolari. De asemenea, potrivit acestuia, Rusia a virat sume mari altor grupări care erau în conflict cu autoritățile de la Kabul, cum ar fi 15 milioane de dolari direcționați către Alianța Nordului în 2017 și 2018.

NDS a arestat în 2019 peste 10 oameni care lucrau pentru GRU pe post de „curieri”, transportând bani sub conducerea unui fost contrabandist. Rahmatullah Azizi. Oficial, acesta conducea o companie ce comercializa pietre prețioase în Afganistan. NDS bănuia că cel puțin o parte din recompensele pentru atacuri teroriste au ajuns Afganistan prin contrabandă cu pietre prețioase.

Rahmatullah Azizi a fugit în Rusia cu ajutorul unui pașaport din seria GRU și a înființat o companie de comerț cu diamante, folosită și ea pentru transferuri de bani de la GRU la talibani.

O altă celulă de „curieri” era condusă de Par Khan Gul Zafar. A ajuns la Moscova și el, tot cu ajutorul GRU, de uunde coordona un grup de afgani care făceau pe „curierii” în Afganistan, relatează publicația rusă.

Unii dintre „curieri” au reușit să emigreze în Europa de Vest, via Rusia, sub acoperirea de refugiați.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri