Până acum, multe bănci au vândut datoriile clienţilor către firme de recuperare pe care le controlau direct sau indirect, la preţuri foarte mici. Practic, bancherii şi-au mutat creditele dintr-un buzunar în altul, iar clienţii au ajuns datori la firme din străinătate. Nu a contat dacă şi-au plătit ratele la timp sau dacă aveau restanţe. Este cazul unui bucureştean care spune că nu a avut nicio întârziere la plata ratelor. „Banca a transferat drepturile sale asupra creanţelor împreună cu alte drepturi, dobânzi sau beneficii şi orice garanţii, accesorii ataşate cu privire la contractul de credit pe care îl avem în derulare. Nu am primit decât o notificare şi cam asta a fost tot”, spune Bogdan Chilărescu.
Pentru a evita astfel de situaţii, Protecţia Consumatorilor impune într-un proiect de ordonanţă noi reguli. Banca nu va mai putea să vândă creditele care sunt plătite la zi, ci doar pe cele cu restanţe, iar firmele care le cumpără nu mai pot fi înrudite cu băncile.
Pierderea băncilor s-a transformat într-o afacere bănoasă pentru recuperatorii de datorii. În 2014, cele 200 de firme care s-au ocupat de rău-platnici au făcut profituri de peste 20 de milioane de euro.
În plus, Protecţia Consumatorilor vrea ca recuperatorii de datorii să nu mai poată încasa dobânzi suplimentare, ci doar datoria ca atare. Firmele vizate de schimbările legislative nu au dorit să comenteze prevederile referitoare la dobânzi, dar cer ca ordonanţa să se refere doar la bănci.
ANPC propune şi reguli de comportament pentru recuperatori, care nu vor mai avea voie să-i hărţuiască pe datornici, să le lase notificări la uşa locuinţei, să-i caute la serviciu ori să-i contacteze la ore târzii.
Înainte să ajungă la recuperatori, bancherul va fi obligat să găsească variante pentru reducerea ratelor datornicului.
„Trebuie să vină cu o ofertă pliată pe nevoile consumatorului, în sensul că se va ţine cont de ce venituri are, ce posibilităţi de plată va avea în perioada care va decurge”, spune Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC.
Din primăvara anului trecut şi până acum, băncile au vândut dosare de credite în valoare de peste șapte miliarde de lei, potrivit estimărilor din piaţă.