„Paştele este cea mai importantă sărbătoare creştină a anului. Sfintele Paşti sau sărbătoarea vieţii marchează miracolul Învierii Domnului, iar actele de purificare din Săptămâna Luminată readuc echilibrul şi armonia creştinilor.
Obiectul acestei sărbători creştine este şi amintirea vie a patimii. Hristos a murit pentru noi şi a triumfat pentru noi. În moartea Lui stă mântuirea noastră, în Învierea lui stă biruinţa noastră. Sărbătoarea Paştelui, sărbătoarea luminii şi a bucuriei, şi-a păstrat până în prezent farmecul şi semnificaţia, fiind un moment de linişte sufletească şi de apropiere de familie”, se arată în expunerea de motive a proiectului care în prezent se află la Senat, prima Cameră sesizată, potrivit MEDIAFAX.
Iniţiatorii mai susţin, în expunerea de motive, că este necesară instituirea ca sărbătoare legală în care nu se lucrează şi a celei de-a treia zi a Paştelui şi pentru că „Învierea Domnului este, pentru unele lăcaşuri de cult, prilej de dublă bucurie: praznic împărătesc şi ziua hramului bisericii”.
Înițiatorii mai spun că în România există în prezent doar 12 zile libere consacrate prin lege în afara sărbătorilor de duminică, precizând însă că de multe ori, în practică, patru dintre ele coincid cu zilele de week-end.