La Răşinari, în judeţul Sibiu, un amator a filmat cu o cameră ascunsă o tonetă plasată pe marginea şoselei ce duce la staţiunea montană Păltiniş. Aici, un comerciant vinde zilnic slănină, cârnaţi şi pastramă de porc. Nu ţine la vedere un certificat de producător, aşa cum spune legea, însă omul garantează că produsele sale sunt cele mai bune şi că au toate analizele în regulă, cu toate că nu are nici un document care să dovedească asta.
În mod normal, carnea trebuie să treacă prin analizele specialiştilor înainte de vânzare, adică printr-un examen bacteriologic pentru determinarea mai multor boli. În cazul depistării trichinelozei (trichinela spiralis), de pildă, carnea infestată este arsă în „crematoriul animalelor”. Aici sunt distruse toate cadavrele de animale cu potenţial de infecţie.
Dacă duc la timp la analize un animal bolnav, proprietarii sunt despăgubiţi de stat cu contravaloarea cărnii. De exemplu, pentru un porc de 140 kilograme, proprietarul primeşte circa 1000 de lei.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare Sibiu, Ioan Penţea, asigură crescătorii că pot avea încredere în măsurile luate de autorităţi: „Odată ce animalele respective sunt confiscate şi distruse, proprietarul beneficiază de contravaloarea animalelor respective prin fondurile alocate de guvern”, spune specialistul.
De la începutul anului, au fost examinaţi aproape 25.000 de porci sacrificaţi în abatoare autorizate. Doar doi mistreţi şi trei porci domestici au fost depistaţi cu trichineloză, fără a se înregistra cazuri de îmbolnăviri la oameni.