Pe lista prezentată de Moscova apar 89 de persoane din mai multe state ale Uniunii Europene, printre care şi românii: Iulian Chifu, diplomatul Adrian Cioroianu, comandantul flotei militare a României, comandorul Tiberiu-Liviu Chodan, deputatul Eugen Tomac şi directorul adjunct Transgaz Gheorghe Haţegan.
Eugen Tomac: Mișcarea Rusiei, un gest de intimidare
Eugen Tomac spune că mişcarea Rusiei reprezintă un gest de intimidare. „În mod repetat, am insistat să aduc în spaţiul public românesc o discuţie legată de riscurile la care suntem supuşi prin politicile pe care le implementează astăzi în estul Europei Federaţia Rusă. Nu mă afectează în niciun fel, dar este clar că Rusia este din ce în ce mai slăbită, îşi pierde din influenţă şi acest lucru trebuie să ne dea de gândit, pentru că devine din ce în ce mai vulnerabilă şi periculoasă”, a declarat Eugen Tomac.
Iulian Chifu, fost consilier prezidenţial, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care scrie că nu poate comenta acuzaţiile aduse de Moscova. Dar, analistul de politică externă precizează: „Dacă acesta e preţul pentru a comenta liber si argumentat încălcarea de către Rusia a regulilor dreptului international si a angajamentelor de securitate europene în Georgia si Ucraina, merită!”.
Analiştii politici spun că gestul Rusiei nu este o surpriză. „Era de aşteptat în sensul în care Rusia este obligată într-un fel să arate că nu stă degeaba şi aşteaptă măsuri de acelaşi fel luate de Occident şi de Statele Unite şi de Uniunea Europeană care s-ar ridica de la sine. Ar fi vorba de reprezentanţi din toate mediile şi politice şi de securitate şi militare ceea ce arată grija cu care este întocmită o asemenea listă ca să atingă cam toate sferele astfel încât la un eventual schimb de liste să aibă un oarecare succes”, a declarat Hari Bucur Marcu, expert în securitatea naţională.
Pe lista persoanelor cu viza revocată de Rusia mai apar şi numele unor oficiali din Polonia, Cehia, Germania şi Marea Britanie. Documentul apare în contexul sancţiunilor pe care Uniunea Europeană le-a aplicat Rusiei după anexarea Crimeii de anul trecut.
Tuturor celor care mi-au solicitat reactii la includerea pe presupusa lista a persoanalitatilor carora li se refuza...
Posted by Iulian Chifu on Friday, May 29, 2015
Pe lângă români, pe lista celor care nu au voie să intre în Rusia apar alţi 84 de foşti sau actuali demnitari din Uniunea Europeană. Ţările cu cele mai multe prezenţe sunt Polonia şi ţările baltice, care au pe listă 32 de foşti şi actuali oficiali. Vizaţi de lista neagră a Moscovei sunt şi oameni politici din Marea Britanie, Olanda, Franţa, Spania, Danemarca, Suedia, Germania, Grecia şi Bulgaria. Printre cei mai cunoscuţi oficiali care au primit interdicţie se află Nick Clegg, fost vicepremier în Guvernul britanic, Philip Dunne, actual secretar de stat în Ministerul britanic al Apărării, Stefan Fule - politician ceh şi fost comisar european pentru extindere, Daniel Cohn-Bendit - europarlamentar, copreşedinte al Grupului Verzilor, Guy Verhofstadt - europarlamentar şi preşedinte al liberalilor europeni sau Jerzy Buzek - fost premier polonez.
LISTA POATE FI CONSULTATĂ AICI
MAE: Ambasada României la Moscova a primit lista cu persoanele interzise. Vom solicita explicaţii
Ministerul de Externe a precizat, sâmbătă că Ambasada României din Rusia a primit de la Delegaţia UE la Moscova o listă cu persoanele ce au interdicţie să intre pe teritoriul rus, şi că va solicita explicaţii în legătură cu românii aflaţi pe această listă.
„Ambasada României la Moscova a informat Centrala MAE, în cursul serii de vineri, 29 mai 2015, cu privire la existenţa acestei liste, primite de la Delegaţia UE la Moscova, căreia i-a fost înaintată de către MAE rus”, se arată în răspunsul Ministerului de Externe.
MAE informează că va solicita explicaţii părţii ruse cu privire la listarea cetăţenilor români.