Regimul Bashar al-Assad a fost răsturnat duminică, iar acum, după ce rebelii conduși de grupul militant islamist Hayat Tahrir-al Sham formează un guvern de tranziție, viitorul președintelui demis, al soției sale și al celor trei copii ai lor este incert, scrie BBC. Multă lume se întreabă acum va arăta viitorul lui Assad și al familiei lui.
Bashar al-Assad se află acum în Rusia, acolo unde i s-a oferit azil, însă este greu de spus ce urmează pentru el, mai scrie sursa citată.
De ce a fugit Assad în Rusia
Rusia a fost un aliat ferm al lui Assad în timpul războiului civil din Siria și are două baze militare cheie în țara din Orientul Mijlociu. În 2015, Rusia a lansat o campanie aeriană în sprijinul lui Assad, care a schimbat curentul războiului în favoarea guvernului.
Un grup de monitorizare din Marea Britanie a raportat că peste 21.000 de oameni, inclusiv 8.700 de civili, au fost uciși în operațiunile militare rusești în următorii nouă ani. Cu toate acestea, distrasă de războiul din Ucraina, Rusia fie nu a vrut, fie nu a putut să ajute guvernul lui Assad să oprească ofensiva fulger a rebelilor.
Azil pentru Assad în Rusia pe „motive umanitare”
La câteva ore după ce forțele rebele au preluat controlul asupra Damascului, presa de stat rusă a relatat că Assad și familia sa au ajuns la Moscova și că li se va acorda azil pe „motive umanitare”.
Atunci când purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat luni de reporteri despre locul unde se află Assad și despre cererea de azil, el a spus: „Nu am nimic să vă spun... acum. Desigur, o astfel de decizie [cu privire la acordarea azilului] nu poate fi luată fără șeful statului, este decizia lui”.
Familia lui Assad, apartamente de lux în capitala Rusiei
Legăturile lui Assad cu Rusia, în special Moscova, sunt bine documentate. O investigație din 2019 a Financial Times a constatat că familia extinsă a lui Assad a cumpărat cel puțin 18 apartamente de lux în capitala Rusiei, în încercarea de a ține zeci de milioane de dolari în afara Siriei în timpul războiului civil.
Între timp, fiul cel mare al lui Assad, Hafez, este doctorand în oraș - un ziar local a relatat chiar săptămâna trecută despre teza de doctorat a tânărului de 22 de ani.
Pe fondul haosului din weekend, televiziunea de stat rusă a raportat că oficialii de la Moscova au purtat discuții cu „opoziția armată siriană” pentru a asigura bazele și misiunile diplomatice ale Rusiei.
Cum arată familia lui Assad
Assad este căsătorit cu o cetățeană britanico-siriană, Asma, care s-a născut și a crescut în vestul Londrei din părinți sirieni. A urmat școala și universitatea la Londra, înainte de a deveni bancher de investiții.
Aceasta s-a mutat în Siria în 2000 și s-a căsătorit cu Assad în perioada în care acesta i-a succedat tatălui său ca președinte.
Soția lui Assad s-ar putea întoarce în Marea Britanie
Dr. Nesrin Alrefaai, din cadrul London School of Economics and Political Science (LSE), a declarat pentru BBC News că Asma „deține un pașaport britanic, așa că s-ar putea întoarce în Marea Britanie” în loc să rămână în Rusia.
„Cu toate acestea, SUA au impus sancțiuni tatălui ei, doctorul Fawaz al-Akhras, despre care se spune că se află și în Rusia”, a spus ea, sugerând că Asma ar putea dori să rămână la Moscova pentru moment.
Într-un raport al Mail Online, vecinii au fost citați spunând că tatăl lui Asma, un cardiolog, și mama ei, Sahar, un diplomat pensionar, doreau să fie la Moscova pentru a-și „consola” fiica și ginerele.
Averea familiei Assad
Un raport din 2022 al Departamentului de Stat al SUA adresat Congresului spunea că averea netă a familiei extinse Assad era între 1 miliard de dolari (790 de milioane de lire sterline) și 2 miliarde de dolari (1,6 miliarde de lire sterline) - deși a remarcat că este dificil de estimat, deoarece activele lor „se crede că sunt răspândite”. scos și ascuns în numeroase conturi, portofolii imobiliare, corporații și paradisuri fiscale offshore”.
Potrivit raportului, Bashar și Asma au menținut „relații de patronaj strânse cu cei mai mari jucători economici ai Siriei, folosindu-și companiile pentru a spăla bani din activități ilicite și pentru a canaliza fonduri către regim”.
De asemenea, a mai spus că Asma a avut „influență asupra comitetului economic care gestionează criza economică în curs de desfășurare a Siriei” - și a luat decizii cheie cu privire la „subvenția pentru alimente și combustibili” a Siriei.
Ultimele ore ale lui Bashar al-Assad în Siria: disperare, minciuni și cruzime
Bashar al-Assad nu a împărtășit aproape nimănui planurile sale de a fugi din Siria, pe măsură ce rebelii avansau spre Damasc și era tot mai clar că regimul său se apropie de sfârșit. Mai mult, consilierii, oficialii și chiar rudele sale, toți au fost înșelați sau ținuți în întuneric, au declarat pentru Reuters mai multe persoane familiarizate cu evenimentele din ultimele ore ale dictatorului sirian petrecute în țara sa.
Cu câteva ore înainte de a fugi spre Moscova, Assad a chemat sâmbătă la o întâlnire aproximativ 30 de șefi de armată și securitate la Ministerul Apărării, spunând că sprijinul militar rusesc este pe drum și a cerut forțelor terestre să reziste, potrivit unui comandant care a fost prezent și a cerut anonimatul pentru a vorbi despre acest briefing.
Nici personalul civil nu a fost mai informat. Assad i-a spus, sâmbătă, șefului biroului său prezidențial, când a terminat lucrul, că se duce acasă, dar de fapt el avea de gând să plece spre aeroport, potrivit unui consilier din cercul său apropiat. El a sunat-o și pe Buthaina Shaaban, consilierul său de presă, și i-a cerut să vină la el acasă pentru a-i scrie un discurs, a spus consilierul. Când a ajuns, ea a constatat că nu era nimeni acolo.
„Assad nici măcar nu a avut o ultimă inițiativă. Nici măcar nu și-a adunat propriile trupe”, a declarat Nadim Houri, directorul executiv al think-tank-ului regional al Inițiativei Arabe de Reformă.
„El și-a lăsat apropiații să-și înfrunte propria soartă”. Reuters nu a putut să-l contacteze pe Assad la Moscova, unde i s-a acordat azil politic pentru a putea oferi și versiunea sa asupra evenimentelor. Dar interviurile cu 14 persoane familiarizate cu ultimele zile și orele ale sale la putere descriu imaginea unui lider care întâi caută ajutor extern pentru a-și prelungi dictatura de 24 de ani, apoi apelează la înșelăciune și minciuni pentru a-și planifica fuga din Siria la primele ore ale zilei de duminică.
Rebelii sirieni au plănuit timp de un an complotul care a dus la căderea regimului Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, într-o operaţiune extrem de disciplinată în care a fost desfăşurată o nouă unitate de drone şi în care a existat o coordonare strânsă între grupurile de opoziţie din întreaga ţară, a dezvăluit comandantul militar şef al principalului grup rebel, relatează The Guardian.
Editor : Iulia Bălăianu