După ce a fost îndepărtat de la putere și a fugit din Siria, Bashar al-Assad ar putea să se stabilească în Moscow City, unde familia sa deține mai multe apartamente de lux, scrie The Times.
Când Marina, o femeie de afaceri de succes, a sosit în strălucitorul district de afaceri al Moscovei pentru a vedea un apartament, a fost surprinsă să afle că unul dintre noii ei vecini ar putea fi dictatorul fugar al Siriei, Bashar al-Assad.
Bashar al-Assad, în vârstă de 59 de ani, soția sa născută în Marea Britanie, Asma, de 49 de ani, și copiii lor nu au fost văzuți de când Damascul a fost capturat de rebeli în weekend. Kremlinul a declarat luni, 9 decembrie, că președintele Vladimir Putin le-a acordat azil în Rusia din „motive umanitare”.
Planurile lor exacte sunt neclare, dar este probabil ca Assad să-și petreacă cel puțin o parte din timp printre turnurile strălucitoare ale Moscow City, un cartier de afaceri din vestul capitalei ruse, unde familia extinsă a dictatorului deține în jur de 20 de apartamente.
„Desigur, nu m-am gândit că aș putea locui în aceeași clădire cu un președinte”, a spus Marina, în timp ce aștepta să se întâlnească cu un agent imobiliar. „Dar asta e bine pentru mine, pentru că securitatea va fi probabil mai bună. Mai ales dacă el însuși locuiește aici sau cineva din familia lui.”
Marina e destul de critică cu privire la Assad, al cărui regim a fost susținut ani de zile de Armata rusă, cât și față derebelii care îl înlăturaseră. „În general, sunt împotriva oamenilor care rezolvă problemele prin acțiuni militare”, a spus ea.
Zeci de proprietăți de lux deținute de familia Assad
Rudele lui Assad, inclusiv mai mulți veri, au achiziționat proprietăți în prestigiosul cartier Moscow City între 2013 și 2019 la un cost total de peste 30 de milioane de lire sterline, potrivit Global Witness, un grup anticorupție. Au fost speculații că banii au fost transportați din Siria de o familie puternică condusă de unchiul lui Bashar al-Assad, Mohammed Makhlouf.
Majoritatea apartamentelor se află în complexul City of Capitals (Orașul Capitalelor), un zgârie-nori cu două turnuri care a fost cândva cel mai înalt din Europa până când a fost depășit de Shard în 2012. Celelalte se află în Turnul Federației din apropiere, cea mai înaltă clădire a Moscovei. Reclamele arată apartamente mobilate scump, cu vedere panoramică la oraș.
„Desigur, am auzit că familia Assad a primit azil politic în Rusia”, a spus Svetlana, care făcea publicitate pentru vizite la platforma de vizionare din vârful Turnului Federației de 384 m.
„Cred că este bine că i-am dat refugiu. Poate că a greșit. Dar cred că ar trebui să-i tratezi bine pe toți, în cum ai vrea să fii tratat și tu.”
Assad, care a studiat la Londra pentru a deveni medic oftalmolog în anii 1990, a condusunul dintre cele mai brutale regimuri din istoria modernă. Oponenții săi au fost torturați și uciși în închisori, în timp ce forțele sale au folosit gaz sarin împotriva unei zone controlate de opoziție în 2013, omorând până la 1.400 de oameni, potrivit Washingtonului.
Assad a fost un vizitator regulat în Rusia de la începutul războiului civil din Siria în 2011. Fiul său cel mare, Hafez, în vârstă de 24 de ani, și-a susținut luna trecută teza de doctorat în matematică la Universitatea de Stat din Moscova. Disertația, scrisă în limba rusă, s-a încheiat cu laude pentru „martirii” care au ajutat la apărarea regimului tatălui său.
Asma, care a fost diagnosticată cu leucemie în mai după ce a supraviețuit cancerului de sân, se crede că a ajuns în Rusia cu ceilalți doi copii Assad, Karim, 21 de ani, și Zein, 22, cu două zile înainte ca soțul ei să fugă din Siria.
Moscow City, un simbol al ambițiilor lui Vladimir Putin
Moscow City, care găzduiește aproximativ 10.000 de oameni, a fost construit în mare parte în timpul boom-ului petrolului și gazelor din Rusia din anii 2000 și a fost văzut pe scară largă ca o dovadă a ambițiilor lui Putin de a-și transforma țara într-o putere globală. Turnurile sale futuriste din sticlă și oțel sunt vizibile aproape de oriunde în centrul orașului.
Acesta găzduiește bănci și instituții financiare rusești, precum și birourile companiilor IT și de telecomunicații. Înainte de începerea războiului din Ucraina în 2022, fiecare al cincilea birou era ocupat de o companie occidentală. Tinerii ruși se îngrămădesc în district pentru a face fotografii inedite potrivite pentru TikTok și Instagram, pe fundalul zgârie-norilor săi.
Totuși, nu toată lumea din district este membru al elitei. La doar o scurtă plimbare de cartier se află un grup de clădiri cu cinci etaje care datează din epoca sovietică. Mulți dintre locuitorii săi sunt evacuați pentru a face loc unor proiecte de construcție mai grandioase.
„Casa mea a fost demolată, astfel încât să poată construi un alt zgârie-nori în locul ei”, a spus Dmitri. „Trebuie să ne mutăm din cauza asta.”
Probleme de securitate de la începerea războiului în Ucraina
Provocărilelegate de securitate înseamnă că Assad ar putea să nu fie dispus să-și stabilească o casă permanentă înMoscow City. Zona a fost vizată de mai multe ori de drone ucrainene, provocând pagube și rănind un agent de securitate. Cea mai mare parte a elitei ruse locuiește în districtul Rubliovka din suburbiile Moscovei sau în comunități închise din apropierea orașului.
Assad este al doilea mare aliat al Kremlinului după Viktor Ianukovici, fostul lider ucrainean, care a primit refugiu de către Putin din 2014. Ianukovici, care a fost răsturnat de protestatarii pro-occidentali la Kiev, după ce a renunțat la un acord pentru a apropia Ucraina de Uniunea Europeană, ar locui acum lângă Moscova.