Ministrul Muncii: Ordonanța salarizării bugetarilor nu e o revoluție

Data publicării:
dragos pislaru-1

Principalele declarații ale ministrului:

Nu e o revoluție salarială, e o ordonanță de urgență cu scopuri precise: la muncă egală să fie și o retribuție egală. Cel de-al doilea obiectiv, structural, provine din situația din snătate, unde e nevoie și unde guvernul vrea să transmită un mesaj că nevoie de reforme. Și din punctul de vedere al salarizării vrem să reșezăm grila.

Corecțiile sunt doar niște corecții în sistem.

Eliminăm inechitățile în instituție publică, la nivel de unitate. Acum sunt angajați încadrați pe aceeași funcție, cu aceeași vechime, dar cu salarii diferite. Poate fi considerată discriminare.

2,3 miliarde de lei pentru creșterea salariilor este suma anuală.

În sănătate, medicii vor avea cu toții același salariu pentru aceeași funcție și aceeași vechime. Corectăm și pe verticală. Între tranșele de vechime ar trebui să existe un plus de 2,5%, acum tranșele nu se respectă.

Vor fi salarii mai mari cu 10% pentru debutanți. Această mărire în sine nu determină retenția, dar e un semn că există interes. E o măsură mai degrabă morală. Mesajul guvernului este că sectorul de sănătate e prioritar.

Vom cere lucruri de la sistemul sanitar. Cum poți să ceri dacă ai inechități majore și nu ai nici măcar o grilă așezată?

Nu cred că își imaginează cineva că fără o reformă, doar cu grila de salarizare, se va face ceva.

Cred că potențialul în eliminarea risipei din sănătate este semnificativ. Dacă reulșim să facem economii, pasul următor este lăsarea unei marje mai mari la nivelul managerilor de spital pentru a-i putea recompensa pe medici.

Dacă există spitale care demonstrează că nu risipesc resursele, mi s-a părea corect ca managerii reali de spitale să aibă resurse suplimentare pentru a păstra oamenii buni.

Dacă reforma asta o punem bine pe picioare, în doi ani am putea asista la procente de premiere mult mai mari, până la 10%.

Sistemul de bonusare este critic. Performanța ar trebui să-mi permită să câștig cât pot să câștig. Bonusurile ar aduce diferența. 

Salariul de bază ar crește mai puțin decât creșterile majore pe care le-am văzut în ultima vreme - 25% anul trecut, circa 15% anul acesta. E drept, sumele sunt mici.

Am propus în textul ordonanței ca în ministerul de resort să fie elaborate niște condiții de reformă și criterii de performanță, pe care guvernul să și le asume. 

Condiții de reformă - dacă îmi propun stoparea risipei, voi fi atent să nu prescriu cele mai scumpe medicamente, dacă firma respectivă mă trimite în excursie. 

Nu spun că trebuie să fii obligat să-l cumperi pe cel mai ieftin, e păgubos, dar nici să-l iei pe cel mai scump.

Principala prioritate a actului medical este salvarea vieții și sănătatea pacienților. 

E vorba de modul în care îți gestionezi resursele.

Criteriile de performanță: va exista un cadru stabilit la nivel național și o marjă de manevră pentru unitățile respective. Nu va exista un pat procustian.

În educație: criteriile de performanță depind de specificul activității. Dacă un învățător merge 5-10 km până la școala din sat, efortul de a merge până acolo mi se pare o performanță. Pentru un liceu de elită, a avea olimpici calificați la olimpiadele internaționale e o performanță.

Să avem accesibilitate la actul de educație, să avem profesori buni în zonele amărâte, urmărești scăderea abandonului școlar.

Aceste premieri, salarii de merit s-au mai dat și au fost cazuri clientelare. Dar dacă nu doar guvernul, ci și sectorul, în cazul acesta sectorul de sănătate, unde oamenii sunt mobilizați, sistemul vibrează...

Cred că dacă oamenii aceștia se vor lua în serios, sistemul va respinge în mod natural tot ce înseamnă incompetență, lașitate. Am credința că numai așa ne putem schimba.

Dacă avem neîncrederea că sănătatea se poate schimba, după ce simțim astăzi... Erau blazați, făcând actul medical, luându-și gândul la schimbare. Acum sunt încurajați. 

Evident că lucrurile nu se pot schimba peste noapte. Dar dacă tu crezi că ceva se poate schimba, prin faptul că acționezi în acest spirit, lucrurile se vor schimba.

În sistemul public nu există o presiune de intrare. Crescând salariile faci locurile de muncă atractive pentru profesioniști. Acum, dacă scoți un post la concurs, nu intră nimeni sau intră persoane slab calificate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cel mai nebunesc sens giratoriu din lume. Cine are prioritate și cine o cedează în...
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Crăciun de lux. Jennifer Lopez, într-o ținută de mii de dolari, în vacanța ei extravagantă din Aspen
Film Now
Cine sunt starurile care vor juca în următorul film al lui Nolan. Filmările, în toată lumea
Adevarul
Lovitura dată de regizorul Dan Chișu la masa de poker. Suma impresionată câștigată în finalul anului
Newsweek
Pensiile vor fi indexate abia în februarie sau martie. De ce NU cresc pensiile din ianuarie?
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Noua imagine cu celebrul artist, la un an de...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Meg Ryan, despre momentul în care a adoptat o fetiță: „Lucrurile s-au aliniat astfel încât să ne aducă...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...