În toate bisericile romano-catolice şi reformate clopotele au bătut din nou, după o tăcere de trei zile şi mii de oameni au luat lumină.
La Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca, oficierea slujbei de Paşte a început în faţa lăcaşului de cult, cu sfinţirea focului. După aceea, preoţii şi credincioşii au intrat în biserică.
La Oradea, cei mai mulţi credincioşi s-au adunat să primească vestea Învierii la Bazilica Romano-Catolică, cel mai mare amsamblu baroc din România.
Asta în timp ce bisericile din Sibiu i-au primit nu doar pe cei 15.000 de catolici şi reformaţi din oraş, ci şi pe sutele de turişti care îşi petrec Paştele în pensiunile din Mărginimea Sibiului.
Iar la Braşov, credincioşii s-au adunat în Piaţa Sfatului ca să primească lumină de la preoţii Bisericii Romano-Catolice "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", din centrul orașului. Sărbătoarea Învierii constituie fundamentul credinţei creştine.
În România, aproximativ un milion de catolici din România sărbătoresc duminică Paştele. Deja, în multe dintre bisericile din România au început să fie oficiate slujbele de sărbătoare şi clopotele bat din nou, după trei zile de tăcere. Sunt aproape 900.000 de catolici şi de reformaţi români care primesc vestea Învierii. La Bazilica Romano-Catolică din Oradea, cel mai mare ansambu baroc din România, a început slujba de înviere. Şi în Timisoara, a început slujba de Înviere, iar credincioşii iau lumină de la focul din faţa Domului Catolic din Piaţa Unirii.
Şi la Cluj-Napoca câteva sute de oameni au venit la Biserica Sfântul Mihail să ia lumină.
La Sibiu, slujba de înviere se va încheia aproape de miezul nopţii. Cei mai mulţi credincioşi au venit la biserica din Piaţa Mare a oraşului. La Bucureşti, slujba de la catedrala Sfântul Iosif va începe la ora 23:00 şi va fi oficiată de arhiepiscopul Ioan Robu.
La Vatican are loc o priveghere înainte de începerea slujbei de Înviere din Catedrala Sfântul Petru din Vatican. Slujba va fi oficiată de Papa Francisc, iar la ea asistă mii de oameni adunaţi în piaţa Sfântul Petru, dar şi alte sute de milioane de credincioşi prin intermediul posturilor de televiziune.
Potrivit tradiţiei Bisericii Catolice, înainte de miezul nopţii are loc ritualul pregătirii luminii pascale, după care Papa va aduce lumânarea cu lumina sfântă în biserica Sfântul Petru, care este scufundată în întuneric.
Suveranul Pontif va fi urmat de întregul alai de preoţi şi episcopi. Apoi, Papa va rosti expresia „Lumen Christi” („Lumina lui Hristos”), iar de la lumânarea Suveranului Pontif se vor aprinde mii de lumânări în catedrala catolică. Peste un miliard de catolici vor rosti urarea Hristos a Înviat, urmată de răspunsul Adevărat a Înviat.
Anul acesta, catolicii şi ortodocşii serbează Paştele la o diferenţă de o săptămână, faţă de anul trecut când sărbătoarea a fost celebrată în aceeaşi zi. Este cea de-a treia sărbătoare a Paştilor pe care Papa Francisc o sărbătoreşte în calitate de Suveran Pontif.
De Vinerea Mare, Papa Francisc a oficiat slujba la Colosseum, la fel ca şi anul trecut. Suveranul Pontif a asistat la întreaga procesiune de la Colosseum, prin care a fost refăcut drumul crucii, cel care marchează cele 14 momente de la condamnarea la moarte a lui Iisus Hristos şi până la răstignirea şi uciderea Sa pe Crucea de pe dealul Golgotei din Ierusalim. În predica ţinută cu această ocazie, Suveranul Pontif a condamnat persecuţia creştinilor din diferite colţuri ale lumii, mai ales a celor din Orientul Mijlociu şi din Africa.