Mikael Gustafsson, președintele Comitetului pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen a Parlamentului European, doi vicepreședinți și trei vicepreședinți ai acesteia, au sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu declarațiile senatorului liberal Puiu Hașotti privind homosexualitatea.
Fostul ministru al Culturii afirmase că homosexualii „sunt oameni bolnavi”, după ce deputatul Remus Cernea a propus reglementarea parteneriatului civil şi între persoanele de acelaşi sex. Ulterior, el a fost reclamat la CNCD de Fundația Accept, care apără drepturile minorităţilor sexuale din România.
„În calitatea sa de senator și fost ministru al Culturii, suntem extrem de îngrijorați că declarațiile lui Puiu Hașotti ar putea fi nesancționate și ar putea duce la o creștere a discriminării și poate chiar la fapte de violență împotriva lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor și transexualilor”, se arată în adresa parlamentarilor europeni.
„Fiind principalul organism în România responsabil cu susținerea respectării valorilor de respect pentru minorități, drepturile omului și nediscriminare, inclusiv în contextul legii europene, sperăm ca CNCD își va asuma investigarea acestor declarații defăimătoare și chiar le să răspundă public și ferm”, subliniază parlamentarii europeni.
Contactat de digi24.ro, președintele CNCD, Asztalos Csaba, a confirmat primirii sesizării. „Am primit sesizarea și vom avea o discuție în Colegiul Director pe baza acesteia, cel mai probabil săptămâna aceasta”, a declarat președintele CNCD.
Susținut de liderii USL
Parlamentarii europeni semnatari sunt membri ai grupului socialist, ai Grupului Verzilor – parte a Alianței Liberale Europene, ai Partidului Popular European și ai Grupului Confederal al Stângii Unite / Stânga Verde Nordică. O copie a sesizării celor șase europarlamentari a fost timisă și lui Mihnea Ioan Motoc, reprezentant permanent al României pe lângă Uniunea Europeană.
După ce a fost reclamat șa CNCD, senatorul PNL a făcut, lunea trecută, un pas înapoi şi a spus că afirmaţia incriminată a fost una politică. „A fost o declaraţie politică la un demers politic. Trebuie să înţelegeţi declaraţia mea nu într-un sens patologic, ci exact într-un sens pe care majoritatea o acceptă”, a spus fostul ministru.
În plus, și liderii Uniunii Social Liberale i-au luat apărarea. „Eu când l-am susţinut pe domnul Cernea să fie parlamentar îi cunoşteam opiniile şi nu sunt nici şocat, nici mai pudibond decât e cazul. Nu are sprijinul USL, dar nici nu voi participa la lapidarea domnului Cernea”, a spus preşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta.
„Fiecare dintre parlamentarii României are dreptul să propună orice”, a declarat la rândul său Crin Antonescu. „Ne scandalizăm prea uşor atunci când nu suntem de acord cu o propunere”, a adăugat preşedintele Partidului Naţional Liberal. Crin Antonescu a privit cu îngăduinţă şi declaraţia controversată a lui Puiu Haşotti: „Apăr şi dreptul domnului Haşotti de a avea păreri, nu comentez mai mult.”
Din partea opoziției, vicepreşedintele PDL Radu F. Alexandru a declarat că în România dezbaterea referitoare la homosexuali trebuie făcută fără prejudecăţi, menţionând că această minoritate trebuie să aibă libertate deplină în a-şi organiza viaţa.
„Ne-am pronunţat împotriva unor formulări total inadmisibile, de felul celor făcute de domnul senator Puiu Haşotti. Ne-am pronunţat ferm respingând o asemenea abordare. Dar este o discuţie pe care trebuie să o purtăm, gândindu-ne pe de o parte la atitudinea cetăţenilor României în urmă cu ceva vreme faţă de această minoritate”, mai spus vicepreședintele PDL.
Mădălina Prundea