„Pentru România e o lovitură foarte puternică, era un instrument economic, geoeconomic și o întărire a statutului geopolitic. M-am întrebat însă ce caută generalul Patrușev la București. A doua zi, ce caută o echipă întreagă condusă de țarul serviciilor secrete americane. Și Românii erau prezenți în număr extins. Ei au vrut să vină aici unul după altul. De obicei, șefii serviciilor, chiar dacă se apreciază foarte mult, de obicei fac lucruri de genul acesta cu ușile închise, cu amortizor. Dacă ele nu lucrează așa, atunci cine? Ei au vrut să organizeze un spectacol, e o vizibilizare a unor relații la vârf între servicii secrete. E foarte important pentru o țară de dimensiuni medii și cu un rol mai degrabă neclar”, a explicat Emil Hurezeanu.
„M-am întrebat dacă nu cumva deznodământul negativ pentru noi cu Nabucco Vest nu ar fi putut determina manevre precipitate noi în compensație. Aș vrea să fie așa. Dacă nu cumva România redevine importantă pentru că a fost lipsită de acest avantaj economic și strategic care e Nabucco Vest. Redevine importantă în compensație, compensată pentru o pierdere”, a adăugat el.
„Interesantă alăturarea americanilor de ruși în această poveste, la București, oare s-au întâlnit și ei? Patrușev cu șeful CIA? Dar ei puteau să se vadă unde vor. E un moment geoeconomic și geopolitic important”, a spus Emil Hurezeanu.
„Ca și cum și-ar fi spus ajunge, au fost ani pierduți, e momentul să ne întâlnim. Se va duce și Corlățean la Lavrov, și Băsescu ar merge la Moscova, dacă ar avea invitație”, a subliniat el.