Eclipsă inelară de Soare astăzi, pe 2 octombrie. De la ce oră și în ce regiune poate fi observat evenimentul pe cer

Data actualizării: Data publicării:
Eclipsă inelară de Soare astăzi, pe 2 octombrie. De la ce oră și în ce regiune poate fi observat evenimentul pe cer. Foto Shutterstock
Eclipsă inelară de Soare astăzi, pe 2 octombrie. De la ce oră și în ce regiune poate fi observat evenimentul pe cer. Foto Shutterstock

Astăzi, 2 octombrie 2024, are loc o eclipsă inelară de Soare. Este a 18-a eclipsă de acest gen din secolul al XXI-lea. Eclipsa de Soare se produce în momentul în care Luna trece între Pământ și Soare, prin fața Soarelui. Fiecare eveniment ceresc are propria poziție și poate fi observat dintr-o anumită zonă de pe glob.

Eclipsa de Soare, mai exact ocultație solară, are loc în momentul în care Luna trece între Pământ și Soare, în fața Soarelui. Discul Lunii, văzut de pe Pământ, este, de obicei, mai mare decât cel al Soarelui și, dacă se interpune/intervine între privitor și Soare, atunci îi blochează lumina. În acest fel se produce o umbră corespunzătoare pe Pământ.

În momentul în care discul Lunii acoperă în întregime pe cel al Soarelui, imaginea luminoasă a Soarelui este blocată complet și, pentru o anumită zonă de observație și o perioadă de timp, de ordinul câtorva minute, eclipsa de Soare este totală.

  • (Ocultație este termenul folosit pentru dispariția temporară a unui corp ceresc, datorită interpunerii între el și observator a unui alt corp ceresc).

Eclipsa de Soare din 2 octombrie 2024 este una inelară

Eclipsa inelară apare atunci când Soarele și Luna sunt aliniate exact cu Pământul, iar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. În acele momente, din Soare se mai vede doar marginea, în formă de inel strălucitor, creând o formă de semilună, care înconjoară Luna întunecată.

O eclipsă inelară apare asemenea unei eclipse parțiale peste o regiune a Pământului de mii de kilometri lățime. Eclipsa din 2 octombrie este cea de-a 18-a eclipsă inelară de Soare din secolul al XXI-lea.

Traiectoria eclipsei din 2 octombrie 2024 asupra Pământului

Începând chiar la nordul Ecuatorului în Oceanul Pacific, eclipsa inelară de Soare din 2 octombrie va propaga spre sud și va traversa Patagonia, apoi va trece chiar la nord de insulele Malvine (insulele Falkland, arhipeleag situat în Atlanticul de Sud), pentru a sfârși în Atlanticul de Sud.

În afară de Insula Paștelui (insula polineziană din sud-estul Oceanului Pacific) și o mică parte din apropierea vârfurilor sudice ale Argentinei și Chile, calea umbrei eclipsei inelare de Soare va fi în întregime peste Oceanul Pacific.

Penumbra va fi vizibilă din sudul Americii de Sud, Hawaii și porțiuni din Antartica, potrivit science.nasa.

Eclipsa va începe la ora 15:42, sub forma unei eclipse parțiale, iar în jurul orei 16:50, va deveni inelară. Punctul maxim al eclipsei se va produce la ora 18:45, iar fenomentul ceresc se va încheia în jurul orei 21:47, potrivit earthsky.

Urmatoarea eclipsă de Soare are loc pe 2 august 2027

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră se va produce pe data de 02 august 2027. Atunci, din România, acoperirea maximă a Soarelui este de 57% în sud-vestul țării, potrivit Observatorul Astronomic  Amiral Vasile Urseanu.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce se întâmplă cu Elena Udrea. Decizia ÎCCJ a fost făcută publică, fostul ministru...
Digi FM
Răsturnare de situație. Irinel Columbeanu nu a primit bani din partea lui Mr. Pink, soțul Monicăi Gabor. Cine...
Pro FM
Reacția Selenei Gomez când a fost întrebată despre statutul său de miliardară: „Este o lipsă de respect să...
Film Now
Imaginea care a dat-o de gol pe Angelina Jolie, după ce s-a zvonit că are o relație cu rapperul Akala. Fanii...
Adevarul
Sportul românesc, oglinda societății: culisele scandalului care a zguduit ANS după dezvăluirile Adevărul
Newsweek
DOCUMENT Pensie crescută cu 40% dacă ai grupe de muncă și cu 75% pentru condiții speciale. De când?
Digi FM
Radu Ștefan Bănică, protector cu sora lui mai mică, Violeta: "Îndepărtez băieții după ce văd că nu sunt ce...
Digi World
Cu ce să speli fructele și legumele eficient, ieftin și simplu, pentru a elimina pesticidele, bacteriile sau...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
În anii '80 era fenomenală în "Dinastia", astăzi are 91 de ani și nu renunță la aparițiile elegante. Joan...
UTV
David Popovici si-a scos la licitatie echipamentul purtat la JO de la Paris, pentru o cauza nobila. „Dincolo...