Experiment european. Doi sateliți gemeni încearcă să creeze la cerere o eclipsă totală de soare 

Data publicării:
Proba-3 mission
Un foarte interesant experiment european. Foto: Profimedia

Oamenii de știință europeni se pregătesc să lanseze o misiune spațială care a fost concepută pentru a crea eclipse totale de soare la cerere, scrie The Guardian.

Nava spațială robotizată Proba-3 va fi lansată de Agenția Spațială Europeană (ESA) în câteva săptămâni, în cadrul unei misiuni care va implica zborul unei perechi de sateliți în formație strânsă în jurul Pământului. Aceștia vor fi legați prin lasere și senzori de lumină, una dintre sonde urmând să blocheze vederea soarelui dinspre cealaltă navă. Efectul va fi crearea de eclipse solare care vor dura câteva ore.

Observarea acestor eclipse va revoluționa studiul soarelui și înțelegerea modului în care acesta poate provoca perturbări ale liniilor electrice, sateliților GPS și altor tehnologii terestre, afirmă ESA. Agenția consideră că misiunea va acționa, de asemenea, ca un deschizător de drumuri pentru alte zboruri spațiale de formare care ar putea transforma studiile privind undele gravitaționale, exoplanetele și găurile negre.

„Aceasta este o tehnologie extraordinar de promițătoare”, a declarat fizicianul Francisco Diego de la University College London. „Este, de asemenea, o mare provocare tehnică. Nu va fi ușor să reușim, dar va fi foarte satisfăcător.”

Misiunea, a cărei planificare a durat mai mult de 10 ani, a implicat dezvoltarea unei serii de senzori complecși care vor menține cei doi sateliți aproape unul de altul, cu o precizie de mai puțin de un milimetru, în timp ce zboară în jurul Pământului la 144 de metri unul de celălalt. De fapt, cele două sonde vor acționa ca un singur observator lung de 144 de metri.

„Când cei doi sateliți se vor afla exact pe orbita corectă, unul va elibera un disc care va acoperi exact soarele văzut de al doilea satelit și va crea astfel eclipse care vor dura până la șase ore pe zi”, a declarat pentru Observer Damien Galano, managerul proiectului Proba-3.

Oamenii de știință speră ca prin acest experiment să studieze coroana interioară a soarelui. Suprafața soarelui are o temperatură de aproximativ 6.000C, în timp ce temperatura coroanei sale este de aproximativ 1 milion de grade. „Acesta este un paradox”, a declarat Andrei Zhukov, cercetător principal pentru experimentul corona care va fi pilotat pe Proba-3. „Te-ai aștepta să se răcească pe măsură ce se îndepărtează de soare, dar nu este cazul”.

Pe Pământ, eclipsele solare totale au loc atunci când luna trece prin fața soarelui, blocând strălucirea orbitoare a acestuia și lăsând atmosfera sa în flăcări - corona - deschisă studiului astronomilor.

 

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Atunci când Marele Viscol a îngropat România: „Am încercat să ieșim, dar nu...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
De ce s-a mutat Matthew McConaughey din L.A. Doi ani nu a jucat deloc în filme: "Cel mai rebel gest al meu"
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Colin Farrell, cuvinte de laudă după ce a filmat câteva zile la București: „Cele mai uimitoare cafenele!”...
Sondă de petrol.
Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Josh Brolin, dezvăluiri despre cum l-a ajutat Barbra Streisand să renunțe la alcool, iar John Travolta l-a...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...