De cine sunt alese denumirile pentru furtunile din Europa. Când se pune un nume pentru furtună sau ciclon

Camelia Sinca Data publicării:
Cum sunt botezate furtunile din Europa. Cine pune o denumire pentru furtună sau ciclon. Foto Shutterstock
Cum sunt botezate furtunile din Europa. Cine pune o denumire pentru furtună sau ciclon. Foto Shutterstock

Serviciile meteorologice din Europa stabilesc, în avans, o listă de nume pentru fenomenele care îndeplinesc criterii stricte, precum intensificări puternice ale vântului ori cantități masive de precipitații, care pot genera inundații. Florinela Georgescu, Director executiv la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), spune când o furtună sau un ciclon se califică să poarte un nume.

Pentru a putea fi identificate mai ușor în mesajele de avertizare, furtunile și ciclonurile primesc un nume.

"Serviciile meteorologice din Europa colaborează într-un proiect European care se cheamă Eumetnet și, în cadrul acestui program, există grupuri de țări care pun nume la furtunile cele mai severe, în funcție de zona în care apare fenomenul meteo. Cele mai multe dintre aceste furtuni sunt cele care se dezvoltă deasupra Oceanului Atlantic, iar în acest caz, țările cele mai active în acest domeniu sunt țările din vestul Europei.

Pe lângă asta, mai există un Institut de Cercetare de la Berlin, cel mai vechi sistem de denumire din Europa, care pune nume ciclonilor sau anti-ciclonilor contra cost. Este un Institut care obține, astfel, niște fonduri pentru cercetare.

Practic, permite publicului sau companiilor să cumpere drepturi de denumire, iar apoi aceste nume sunt atribuite anual zonelor din Europa. De aici este diferența de nume și uneori auzim cum o furtună are două nume. Pentru că, o dată, denumirea poate veni de la Institutul din Berlin și, pe de altă parte, o altă denumire este venită din partea grupului de țări din programul Eumetnet", a declarat pentru Digi24 Florinela Georgescu, Director ANM.

Când o furtună sau un ciclon se califică să poarte un nume

În fiecare lună septembrie a anului se publică o nouă listă de nume. Ulterior, lista se extinde până la sfârșitul lunii august a anului viitor, pentru a coincide cu începutul toamnei și sfârșitul verii, când vedem creșterea probabilității sistemelor de joasă presiune și potențialul pentru furtuni cu nume.

"O furtună va fi numită atunci când are potențialul de a provoca perturbări sau daune. Trebuie să fie o vreme severă, care să genereze vânt puternic, dar și alt tip de vreme precum ploi, dacă impactul acestora ar putea duce la inundații sau chiar zăpadă.

Prin urmare, denumirea de furtună căreia îi este atribuit un nume are la bază o vreme care presupune vânt puternic, ploi abundente, zăpadă, viscol. Când sunt îndeplinite aceste criterii, atunci putem avea o furtună cu un anumit nume", spune Directorul ANM.

"Nu există denumiri de furtuni pentru literele Q, U, X, Y și Z pentru a ne asigura că suntem în conformitate cu convențiile de denumire ale Centrului Național de Uragane din SUA. Acest lucru va menține coerența pentru denumirea oficială a furtunilor în Atlanticul de Nord", potrivit Metoffice.

  • În Europa, țări precum Marea Britanie, Irlanda și Țările de Jos colaborează drept grup de denumire a furtunilor din vest.
  • Țări precum Spania, Portugalia, Franța, Belgia și Luxemburg formează împreună grupul de denumire a furtunilor din sud-vest.
  • Țări precum Norvegia, Suedia și Danemarca formează grupul de denumire a furtunilor din nord.

În Oceanul Atlantic de Nord, ciclonii tropicali sau subtropicali sunt denumiți de Centrul Național de Uragane atunci când se consideră că s-au intensificat într-o furtună tropicală cu vânturi de cel puțin 65 km/h (40 mph).

Ciclonul Aitor este în acest moment prezent în vestul Europei. Fenomenul poate influenta, în perioada următoare, vremea și din România

Aitor este ciclonul denumit de grupul de țări din sud-vestul Europei și este prezent în acest moment în vestul Europei. Este prima furtună majoră a sezonului 2024-2025 și, este pe cale să lovească Spania și zonele din nordul și vestul continentului spaniol.

Ciclonul va aduce vânturi puternice, ploi abundente în unele părți ale țării, potrivit Agenției Meteorologice de stat Aemet.  Centrul fenomenului se va desfășura miercuri, în prima parte a zilei, în sud-vestul Irlandei, unde va fi vânt puternic, cu rafale ce pot depăși 80 sau 90 km/h în anumite zone.

România va fi lovită de ploi puternice și vânt intens în weekend, mai ales în sud și în Carpații Meridionali, unde se pot strânge peste 80 l/mp de apă. Nu este însă vorba despre furtuna Ashley, așa cum s-a vehiculat până acum, inclusiv în presa internațională. Acest nou fenomen meteorologic vine la scurtă vreme de când ciclonul Borris s-a resimțit și în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un mare geniu al României. Boala cumplită de care suferea
Digi FM
Un student la medicină a mâncat 720 de ouă într-o singură lună. Ce a descoperit în urma experimentului
Pro FM
Lady Gaga, răspuns pentru colegii care au creat grupul "Stefani Germanotta, nu vei fi niciodată faimoasă"...
Film Now
Sharon Stone a pozat topless pentru o revistă celebră. Actrița debordează de încredere, iar fanii au...
Adevarul
Mărturia șocantă a unei stewardese agresate de Mohamed Al Fayed: „Mi-a băgat mâna între picioare și a început...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care au rămas cu pensie mică la recalculare și câți ani?
Digi FM
Elon Musk, prima reacție după ce s-a spus că ar avea o relație cu Giorgia Meloni. Imaginea cu cei doi a făcut...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Îngrijitoarea unei grădini zoologice din China, atacată de un urs panda. Animalul a fost deranjat când...
Film Now
Olivier Martinez, cu care Halle Berry e "la cuțite" pentru fiul lor, de nerecunoscut. Slab, cu părul...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...