Ploi abundente și vânt puternic, însă nu furtuna Ashley. Meteorologii spun cât de periculos e, de fapt, noul ciclon

Data actualizării: Data publicării:
ploaie oameni cu umbrele foto inquam photos
Ploi torențiale în Moldova și nordul Dobrogei Foto Inquam Photos / George Călin

România va fi lovită de ploi puternice și vânt intens în weekend, mai ales în sud și în Carpații Meridionali, unde se pot strânge peste 80 l/mp de apă. Nu este însă vorba despre furtuna Ashley, așa cum s-a vehiculat până acum, inclusiv în presa internațională. Directorul executiv al Administrația Națională de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, a clarificat pentru Digi24.ro situația: „acest ciclon nu s-a format încă”.

De sâmbătă noaptea și până luni, va ploua în mare parte a țării, iar cele mai afectate zone ar fi în sud și în Carpații Meridionali și de Curbură. În aceste regiuni, ploile vor aduce cantități mari de apă, care ar putea depăși 70-80 l/mp, izolat chiar și mai mult.

„În prima parte a zilei de sâmbătă, ploile își vor face simțită prezența în regiunile vestice și nord-vestice ale țării. Urmând ca, treptat, până seara, să cuprindă o mare parte din jumătatea de vest a țării noastre. Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică, în cursul zilei de duminică și în noaptea de duminică înspre luni, va ploua în mare parte a țării, urmând ca, regiunile cele mai afectate, conform materialelor de care dispunem la această oră, să fie cele din partea de sud a teritoriului, precum și în carpații meridionalii și de curbură”, a explicat directoarea executivă ANM.

Ploile vor fi însoțite de instabilitate atmosferică, adică precipitații torențiale și vânt puternic, mai ales în estul și sudul țării, o consecință a faptului că vin veni după o perioadă cu temperaturi foarte ridicate, au anunțat meteorologii. 

„Pe lângă precipitații importante cantitativ, așteptăm în aceste zile și intensificări ale vântului. Este posibil ca acesta să fie în deosebi în partea de est și de sud a teritoriului și combinat desigur cu ploile intense, vor face ca manifestările de vreme să fie cu atât mai severe”, a completat aceasta.

Furtuna Ashley nu s-a dezvoltat încă 

Vijeliile se abat asupra României, la scurt timp după ce furtuna Boris a provocat pagube în mai multe țări europene, inclusiv în România, unde șapte oameni au murit. S-a vehiculat că vine o nouă furtună de intensitate similară, numită Ashley, însă prognoza nu a confirmat temerile. 

„Numele „Ashley” este într-adevăr inclus pe o listă de viitoare furtuni severe, întocmită de serviciile meteorologice din vestul Europei, însă acest ciclon nu s-a format încă”, a clarificat Florinela Georgescu, director executiv al ANM pentru Digi24.ro

Ea a explicat că serviciile meteorologice din Europa stabilesc în avans o listă de nume pentru furtunile care îndeplinesc criterii stricte, precum intensificări puternice ale vântului, care duc la rafale de peste 150 km/h și cantități masive de precipitații, care pot genera inundații. 

„Deocamdată, niciuna dintre furtunile recente nu a întrunit aceste condiții pentru a fi denumită Ashley, a subliniat Florinela Georgescu, director executiv al ANM pentru Digi24.ro

„Deci, când un astfel de ciclon se va dezvolta, el va fi botezat Ashley. Deocamdată, niciunul din ciclonii care au evoluat în zona arhipeleagului Britanic nu s-a încadrat în criteriile de a i se acorda acest nume”, a concretizat Florinela Georgescu.

De unde vin totuși ploile din weekend și cum afectează viitura de pe Dunăre 

Expertul a explicat în cadrul interviului că, în prezent, două furtuni sunt active deasupra Atlanticului, însă ele se îndreaptă spre nordul Europei și nu afectează direct România. 

Cu toate acestea, ploile și intensificările de vânt așteptate în România în weekend sunt cauzate de un front atmosferic rece asociat acestor furtuni. În plus, ploile se suprapun cu perioada în care este așteptată viitura de pe Dunăre, autoritățile avertizând că situația este îngrijorătoare

„De unde stăteam liniștiți că vom avea în jur de 8.000 de metri cubi pe secundă la Baziaș, și gestionăm fără probleme, prognoza actualizată în baza acestor noi fenomene meteo indică pe sectorul românesc al Dunării debite care ar putea să ajungă și la 9.500 de metri cubi pe secundă, lucru care ne alertează”, a declarat, la Digi24, ministrul mediului, Mircea Fechet. 

Editor : Andreea Stanciu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un mare geniu al României. Boala cumplită de care suferea
Digi FM
Un student la medicină a mâncat 720 de ouă într-o singură lună. Ce a descoperit în urma experimentului
Pro FM
Lady Gaga, răspuns pentru colegii care au creat grupul "Stefani Germanotta, nu vei fi niciodată faimoasă"...
Film Now
Sharon Stone a pozat topless pentru o revistă celebră. Actrița debordează de încredere, iar fanii au...
Adevarul
Mărturia șocantă a unei stewardese agresate de Mohamed Al Fayed: „Mi-a băgat mâna între picioare și a început...
Newsweek
Ce au lucrat pensionarii care au rămas cu pensie mică la recalculare și câți ani?
Digi FM
Elon Musk, prima reacție după ce s-a spus că ar avea o relație cu Giorgia Meloni. Imaginea cu cei doi a făcut...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
Îngrijitoarea unei grădini zoologice din China, atacată de un urs panda. Animalul a fost deranjat când...
Film Now
Olivier Martinez, cu care Halle Berry e "la cuțite" pentru fiul lor, de nerecunoscut. Slab, cu părul...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...