Video Ce este ciclonul Boris și cum afectează România. „Sunt zone aflate deja în alertă meteorologică”

Camelia Sinca Data actualizării: Data publicării:
Ce este ciclonul Boris și cum afectează România. Vor fi ploi abundente în acest weekend în aproape toată țara. Foto Shutterstock
Ce este ciclonul Boris și cum afectează România. Vor fi ploi abundente în acest weekend în aproape toată țara. Foto Shutterstock

Ciclonul Boris își face simțite efectele, din această noapte, în România. Meteorologii avertizează că urmează două zile de vreme instabilă, ploi, chiar și inundații în anumite regiuni, dar și lapoviță sau ninsoare la munte. În anumite zone ale țării, temperaturile vor scădea, în timpul nopții, până la 10 grade Celsius.

De ce este ciclonul Boris un fenomen meteorologi sever

“Ciclonul Boris este format/a fost generat în Golful Genova și are suport din partea unei mase de aer foarte rece, care coboară dinspre regiunile polare. Ciclonul de aer rece reprezintă, de fapt, centrul unei mase de presiune scăzută, vastă, care se extinde deasupra Europei Centrale și înspre partea de est, sud-est, inclusiv în zona țării noastre.

Ciclonul Boris, această structură de presiune scăzută la nivelul solului, cu aer foarte rece în straturile mai înalte, crează condițiile unor precipitații abundente, care se vor manifesta pe durata următoarelor zile, 2-3 zile, în țări din Europa Centrală (precum Austria, Slovacia, Slovenia, Polonia, chiar și Ungaria), dar și în anumite regiuni din România.

Sunt zone aflate deja în alertă meteorologică în legătură cu această evoluție a vremii. În Europa sunt așteptate cantități de ploaie care să cumuleze, pe durata acestor zile, chiar și peste 200 de litri pe metrul pătrat.

O atenție specială este acordată în această perioadă Bazinului Dunării, care poate reacționa în urma acestui fenomen și, astfel, poate crește debitul Dunării”, a precizat pentru Digi24 Florinela Georgescu, Director de prognoză meteo la Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În România vor începe fenomene meteorologice mai severe din această seară/noapte în partea de vest a țării.

„Din această noapte, 13 septembrie, dar și mâine, 14 septembrie, la noi în țară, în majoritatea zonelor, sunt așteptate precipitații semnificative, dar cantități mai mari în zona Moldovei. Astfel, volumul de apă care se va acumula ne poate duce în zona codului portocaliu care a fost deja emis în această dimineață.

Și, pentru că astăzi la noi este vremea caldă, sunt temperaturi ridicate cam peste tot în țară, acest impact al frontului de precipitații va fi și cu manifestări de instabilitate termică.

Vor fi descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, aspect torențial al ploilor, care să adune cantități importante de apă.

Perioada de vârf va fi în weekend, iar de săptămâna viitoare temperaturile vor intra în normalul perioadei în care ne aflăm”, a declarat meteorologul.

În zona montană cea mai înaltă, dar numai acolo, e posibil să apară lapoviță, ninsoare. Masa de aer foarte rece poate să schimbe forma precipitațiilor.

“Așadar, ciclonul Boris poate aduce în România cantități mari de ploaie, mai ales în zonele în care deja a fost emis codul portocaliu de vreme rea.

În urma acestor ploi, urmează de mâine și temperaturi mai scăzute, în special duminică, unde în partea de vest a țării, în termometre vor fi sub 15 grade. Temperaturile din România vor fi în scădere pronunțată, chiar cu mai mult de 10 grade în minus față de ce înregistrăm astăzi.

În noaptea de duminică spre luni, în condițiile în care va fi un cer mai degajat, este posibil ca temperatura să fie mai rece, sub 10 grade Celsius, în partea de vest și de centru a țării”, a mai spus Florinela Georgescu, meteorolog ANM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce este un Pager, la ce folosește și cum funcționează: Sute de dispozitive folosite de membrii Hezbollah au...
Digi FM
Actrița Adriana Trandafir, declarații despre recalcularea pensiei: „Pot să mi-o mărească cât vor ei, viața...
Pro FM
Cu ce se ocupă acum Rucsandra Iliescu, fosta solistă a trupei Blaxy Girls. La 33 de ani, nu și-a pierdut...
Film Now
Ana de Armas, despre cum s-a schimbat viața ei de când s-a mutat din Los Angeles: „Am luat această decizie...
Adevarul
Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă
Newsweek
Salariu minim european: Care angajați iau bani în plus din noiembrie? Cine ia amendă de 200.000 lei?
Digi FM
Cât costă ținuta purtată de Simona Halep la turneul lui Ion Țiriac. Pantofii sportivei au atras toată atenția
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Jason Momoa, acuzat că a „maltratat” echipa de filmare a peliculei „A Minecraft Movie”: „M-a dezamăgit”
UTV
(VIDEO) Shakira a coborat imediat de pe scena unui club din Miami, dupa ce si-a dat seama ca un fan o filma...