Programul „Cornul și laptele” le asigură zilnic vânzări de 250 de tone de lapte din totalul producţiei de 20.000 de tone.
„Programul va continua. Analizăm, în paralel, posibilitatea de a orienta mult mai bine produsele respective, dar până vom avea o concluzie, programul va continua fără niciun fel de problemă”, a spus Daniel Constantin.
Citiți și Premierul Ponta a pus gând rău programului „Cornul și laptele”
Elena Băsescu, apel către Daciana Sârbu: Convingeţi-vă soţul să păstreze „Cornul şi Laptele”
Ministrul Agriculturii a avut astăzi o întâlnire cu fermierii din domeniul laptelui urmând să discute și cu cei din domeniul cărnii. „Toate alertele sunt închise în momentul de față și nu mai sunt probleme la alimente”, a precizat ministrul.
„Am venit cu câteva propuneri care au fost primite foarte bine. În primul rând, o inițiativă mai veche. De două luni discutăm legislația cu privire la înființarea fondurilor mutuale în România. Mi-am luat un angajament ca, până pe data de 30 iunie, să avem primul fond mutual, astfel încât să responsabilizăm fermierii și să compensăm eventualele pierderi. Aceste fonduri mutuale se constituie ca și contribuție a statului membru și a Uniunii Europene. În momentul în care sunt pierderi, sau există fenomene de secetă care nu sunt acoperite de către societățile de asigurări, intervin fondurile mutuale și despăgubesc agenții economici. Sprijinul UE este de 65 la sută pe aceste zone”, a declarat ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin a spus că a cerut sprijinul producătorilor și procesatorilor să participe mai des la consultarea publică.
„Trebuie să scrie un nou program de dezvoltare rurală. Anul acesta este foarte important pentru ce se va întâmpla cu agricultura din România în perioada 2014-2020. Un accent important se va pune pe sectorul laptelui, pentru că, din 2015 se vor elimina cotele de lapte și atunci, concurența care va veni din celelalte țări, din punctul de vedere al prețului, va fi foarte mare”, a precizat ministrul.
„Preocuparea noastră trebuie să fie relansarea consumului. Vânzările au crescut destul de bine în ultimul timp. O contribuție importantă au avut-o oamenii politici, prin declarațiile făcute în acest sens. Dar, în primul rând, consumatorii au avut o contribuție extraordinară, pentru că au înțeles, după aceste controale, că produsele sunt mult mai bune și mai sigure decât erau în trecut. Toate alertele sunt închise în momentul de față”, a mai spus Daniel Constantin.