„Curtea Constituţională a fost de cele mai multe ori contrată de regimul comunist. Nu exista nicio şansă până acum. Ce s-a întâmplat acum cu actuala Curte e un lucru care se datorează componenţei Curţii. Curtea Constituţională a fost schimbată. Sunt oameni remarcabili şi mulţi şi-au ştampilat viitorul politic într-o formă care nu va mai putea fi schimbată. Mulţi sunt oameni tineri, inclusiv preşedintele Curţii Constituţionale, şi cred că acest gest de mare curaj are capacitatea de a propulsa în lumea politică alte figuri în Republica Moldova”, este de părere Dan Dungaciu.
Acesta a mai completat că, din 1990, n-a existat niciodată în Republica Moldova un guvern pro-românesc.
„În realitate niciodată n-a existat un guvern pro-românesc în Republica Moldova, din '90 încoace, sau care să facă din chestiunea asta o treaba fundamentală. A existat perioada în care preşedintele Ghimpu a fost interimar în care lucrurile acestea contau, dar după aceea n-a mai existat”, a mai spus acesta în emisiunea „Imparțial” de la Digi24.
Iulian Fota, consilier prezidențial, a afirmat că Republica Moldova va avea de câștigat la nivel european.
„S-a simplificat relaţia Republicii Moldova cu Europa, cu România, şi din toată chestiunea cu limba va avea toată lumea de câştigat. Identitatea europeană a Republicii Moldova se va contura şi mai bine, va avea şi mai multă forţă. Inclusiv din punct de vedere tehnic”, a declarat acesta.
Limba română este limba oficială în Republica Moldova, au decis judecătorii constituţionali. Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis că textul din declarația de independență prevalează textului din Constituție.
Decizia a fost anunțată joi, de către președintele CC, Alexandru Tănase. Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Secretarul de stat american, John Kerry, a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova, la începutul lui decembrie, pentru a discuta cu autorităţile de la Chişinău despre o eventuală integrare în Uniunea Europeană a acestei ţări.
„John Kerry trebuia să ajungă la reuniunea ministerială de la Kiev, dar a preferat să se ducă la Chişinău pentru că Ucraina a făcut ce a făcut în raport cu UE, adică preşedintele nu a semnat. Faptul că s-a dus la Chişnău e foarte important. SUA pot să dea un semnal că Republica Moldova să încerce să nu fie precum Ucraina”, a mai adăugat Dan Dungaciu în emisiunea Imparțial.
Statele Unite au acuzat Rusia că a făcut presiuni asupra Republicii Moldova şi a Georgiei să nu semneze acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și au anunțat că au de gând să ajute Chişinăul, după ce Moscova a anunţat că nu mai cumpără vin moldovenesc. Cu alte cuvinte, vinurile de peste Prut au şanse să se vândă peste Ocean.