Potrivit Declaraţiei de independenţă, limba română este limba de stat a Republicii Moldova.
Decizia a fost anunțată astăzi, de către președintele CC, Alexandru Tănase. Decizia va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, informează Unimedia.
În acest moment, în Constituția R. Moldova este menționat că limba oficială a țării ar fi „moldoveneasca”.
Ana Guțu, deputat al Partidul Liberal-Reformator din Republica Moldova şi doctor în filologie romanică, a trasnsmis pe adresa Curții Constituționale a Republicii Moldova solicitarea ca sintagma „limbă moldovenească” să fie înlocuită prin cea de „limbă română”.
„Încă o dată trebuia să vină şi Curtea Constituţională să spună: Da, vorbiţi limba română. Asta o ştia toată lumea. Academia de Ştiinţe de la Chişinău a spus-o cu 20 de ani în urmă, atunci când am declarat independenţa. E cu totul altceva că în 1994 a venit la putere nomenclatura bolşevică şi ei au făcut o constituţie în care au băgat limba moldovenească”, a afirmat Mircea Druc, fost premier al Republicii Moldova, într-o intervenție telefonică la Digi24.
Acesta a mai adăugat că decizia ca limba română să fie limba oficială va pune capăt discuțiilor pe această temă.
„Au urmărit revenirea la normalitate. În activitatea politică curentă, ca şi în activitatea administraţiilor centrale sau locale, oricum era utilizată sintagma limba română şi nu limba moldovenească. Toată lumea ştie că a fost o decizie politicianistă a majorităţii parlamentare din 1994 care a adoptat această Constituţie pentru că termenul limba moldovenească a fost preluat din propagandă stalinistă, perioada interbelică”, a susținut Petru Bogatu, analist politic în Republica Moldova.