CRIZA OSTATICILOR DIN ALGERIA. Primele mărturii ale unui român

Data publicării:
19012013 20marturie 20roman-44660

Cel puţin şapte prizonieri au fost executaţi de terorişti, înainte ca trupele guvernamentale să declanşeze atacul final. Un român se numără pe lista celor care şi-au pierdut viaţa. Alţi patru cetăţeni români au fost salvaţi şi se vor întoarce în ţară.

Unul dintre românii care se aflau în complex se numeşte George Iachim şi este din Constanţa. A reuşit să scape cu viaţă, pentru că s-a ascuns de terorişti, în momentul atacului.

„Am trecut prin momente grele, nu tocmai plăcute, pentru că miercuri dimineaţa, eram în afara biroului şi am văzut teroriştii venind. Au început să-i împuşte pe cei de la poartă, care păzeau complexul. Apoi au intrat în clădire şi au luat ostatici. Eu m-am baricadat cu un coleg din România într-unul dintre birouri. Am încuiat uşa, am pus un birou în uşă pentru a ne baricada”, a spus George Iachim.

George Iachim a scăpat din mâinile teroriştilor şi a fost dus la adăpost.

„Au avut grijă de noi pentru că eram deshidrataţi după ce am scăpat de terorişti. Autorităţile locale au făcut tot ce au putut, având în vedere că era o situaţie foarte delicată, de luare de ostatici, aşa că nu puteau interveni brusc”, a mai spus supraviețuitorul.

Unul dintre români a fost ucis. Primele informaţii oficiale despre incident au venit de la premierul României, Victor Ponta.

„Ni s-a confirmat faptul că un cetățean român și-a pierdut viața în aceste evenimente. Vestea bună se referă la ultimul român aflat în zona de conflict a fost eliberat de armata algeriană, se aflăîn acest moment în îngrijirea și custodia armatei algeriene”, a declarat Victor Ponta.

Executați dacă încercau să evadeze

Trei dintre românii salvaţi se află acum la ambasada României de la Alger şi vor fi repatriaţi. Luarea de ostatici s-a încheiat după o ultimă intervenţie în forţă a armatei algeriene. Despre soarta mai multor ostatici străini, norvegieni şi britanici nu se ştie încă nimic.

„Subliniem hotărârea noastră de a face faţă şi de a învinge astfel de acte de teroare în colaborare cu aliaţii noştri din lume, inclusiv cu cei din Africa de Nord”, a spus William Hague, ministrul britanic de Externe .

Timp de 72 de ore, ostaticii s-au aflat în mâinile teroriştilor care îi ameninţau că-i execută, dacă încearcă să evadeze. Unii au scăpat cu viaţă pentru că s-au ascuns pe unde au putut.

„Au început să tragă în noi şi plecat înapoi în dormitoare. Am stat acolo şi apoi au tras din nou în noi. Am fugit şi ne-am ascuns în altă bază”, a spus un fost ostatic.

„L-am auzit pe un japonez spunându-i în engleză unui prieten „teroriştii ne spun să ieşim din camere, pentru că nu ne vor ucide”. Dar nu am văzut, pentru că eram ascuns sub pat”, a mai spus un alt fost ostatic.

Gruparea responabilă de luarea de ostatici se numeşte „Semnatari cu sânge” şi este condusă de Mokhtar Belmokhtar, unul dintre fondatorii celulei Al-Qaida din Magrebul Islamic. Gruparea este una dintre cele mai active grupări din Africa. Mulți dintre liderii săi au devenit cunoscuți după ce au luptat în războiul din Afganistan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Are 25 de milioane de euro și merge cu autobuzul în Capitală. Cine e milionarul român care ia metroul
Digi FM
Suma infimă cu care i s-a mărit pensia lui Irinel Columbeanu după recalculare. Nu reușește să-și plătească...
Pro FM
Julio Iglesias Jr., mesaj emoționant pentru noua lui iubită, care a împlinit 37 de ani. Fanii, val de...
Film Now
Sarah Michelle Gellar, starul anilor ’90, doi copii și 22 de ani de mariaj. Și-a sărbătorit fiica: “Te iubesc...
Adevarul
Europa, salvată de o beție cruntă. Împăratul care a adus apocalipsa pentru europeni se desfăta cu o fântână...
Newsweek
Mihaela Mihai: chinuită de soț și exilată de Securitate, s-a ridicat ca o Păsăre Phoenix și a învins
Digi FM
Exclusiv| Există vreo posibilitatea ca telefoanele să explodeze în buzunarul nostru? Ce spune fizicianul...
Digi World
Avea 240 kg, diabet și hipertensiune, dar a făcut câteva schimbări și viața lui a devenit alta. Secretele...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Superba și emblematica Sophia Loren, la 90 de ani. Cum arată acum și care e povestea celei care a devenit...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...