„Ne-au păcălit, jos pălăria!” Cu câteva ore înainte de explozia pagerelor, Hezbollah încă le împărțea membrilor săi

Data actualizării: Data publicării:
explozie pagere liban

Gruparea Hezbollah din Liban încă distribuia membrilor săi pagere noi, marca Gold Apollo, cu câteva ore înainte ca mii de aparate să explodeze, au declarat două surse de securitate, indicând faptul că grupul era încrezător că dispozitivele erau sigure, în ciuda verificărilor continue ale kiturilor, scrie Reuters.

Un membru al miliției susținute de Iran a primit luni un pager nou care a explodat a doua zi, în timp ce era încă în cutie, a declarat una dintre surse. Un pager dat unui membru de rang înalt cu doar câteva zile înainte a rănit un subordonat când a explodat, a declarat a doua sursă. Într-un atac aparent coordonat, dispozitivele marca Gold Apollo au fost detonate marți în bastioanele Hezbollah din sudul Libanului, suburbiile Beirutului și estul văii Bekaa.

Miercuri, sute de walkie-talkie ale Hezbollah au explodat. Atacurile consecutive au ucis 37 de persoane, inclusiv cel puțin doi copii, și au rănit peste 3.000 de persoane.

Bateriile stațiilor radio conțineau un compus extrem de exploziv cunoscut sub numele de PETN, a declarat vineri pentru Reuters o altă sursă libaneză familiarizată cu componentele dispozitivului. Până la trei grame de explozibili ascunși în pagere au trecut neobservate timp de luni de zile de Hezbollah, a raportat Reuters la începutul acestei săptămâni.

Scanerele din aeroporturi, folosite pentru testarea pagerelor

Una dintre sursele de securitate a declarat că a fost foarte greu să detecteze explozibilii „cu orice dispozitiv sau scaner”. Sursa nu a precizat prin ce tip de scanere a trecut Hezbollah pagerul.

Gruparea a examinat pagerele după ce au fost livrate în Liban, începând din 2022, inclusiv călătorind cu ele prin aeroporturi pentru a se asigura că nu vor declanșa alarme, au declarat alte două surse pentru Reuters. În total, Reuters a vorbit cu șase surse familiarizate cu detaliile dispozitivelor explozive pentru acest articol. Sursele nu au precizat numele aeroporturilor în care au efectuat testele.

Libanul și Hezbollah spun că Israelul a fost în spatele atacurilor. Unitatea secretă de informații militare 8200 a Israelului a fost implicată în planificare, a declarat o sursă de securitate occidentală pentru Reuters în această săptămână. Israelul, care a intensificat de atunci loviturile aeriene asupra Libanului, nu a negat și nici nu a confirmat implicarea.

Verificările efectuate de Hezbollah au făcut parte mai degrabă dintr-o cercetare de rutină a echipamentelor sale, inclusiv a dispozitivelor de comunicații, pentru a găsi orice indiciu că acestea ar putea conține explozibili sau mecanisme de supraveghere, decât o suspiciune specifică cu privire la pagere, a declarat una dintre sursele de securitate.

Atacurile și distribuirea dispozitivelor în pofida verificărilor de rutină au afectat reputația Hezbollah ca fiind cea mai formidabilă dintre forțele anti-israeliene din Orientul Mijlociu aliate ale Iranului în „Axa rezistenței”.

Joi, într-un discurs televizat, secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că atacurile au fost „fără precedent în istoria” grupării.

Biroul de presă al Hezbollah și forțele armate ale Israelului nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii pentru acest articol.

Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, a declarat că nu a fabricat dispozitivele utilizate în atac, afirmând că acestea au fost fabricate de o companie din Europa care a primit licență pentru a utiliza marca firmei. Reuters nu a putut stabili unde au fost fabricate sau în ce moment au fost modificate.

Un lot de 5.000 de pagere a fost adus în Liban la începutul acestui an. Reuters a raportat anterior că Hezbollah a apelat la pager în încercarea de a se sustrage supravegherii israeliene a telefoanelor sale mobile, după uciderea unor comandanți de rang înalt în atacuri aeriene țintite în ultimul an.

Conflictul dintre Hezbollah și Israel datează de zeci de ani, dar s-a intensificat în ultimul an, în paralel cu războiul din Gaza, sporind îngrijorările legate de un război regional în toată regula.

Prea puțin, prea târziu

După detonarea pagerelor marți, Hezbollah a suspectat că mai multe dintre dispozitivele sale ar fi putut fi compromise, au declarat pentru Reuters două dintre sursele de securitate, precum și o sursă de informații.

Ca răspuns, gruparea a intensificat verificarea sistemelor sale de comunicații, efectuând examinări atente ale tuturor dispozitivelor. De asemenea, a început să investigheze lanțurile de aprovizionare prin care au fost aduse pagerele, au declarat cele două surse de securitate. Dar examinarea nu fusese încheiată până miercuri după-amiază, când stațiile radio portabile au explodat.

Hezbollah crede că Israelul a ales să detoneze stațiile radio ale grupului deoarece se temea că gruparea va descoperi în curând că și walkie-talkie-urile erau echipate cu explozibili, a declarat una dintre surse pentru Reuters.

Exploziile aparatelor walkie-talkie s-au soldat cu 25 de morți și cel puțin 650 de răniți, potrivit Ministerului Sănătății din Liban - o rată de deces mult mai mare decât exploziile pagerelor din ziua precedentă, care au provocat 12 morți și aproape 3.000 de răniți.

Acest lucru se datorează faptului că stațiile radio purtau o încărcătură mai mare de explozibili decât pagerele, au declarat una dintre sursele de securitate și sursa de informații.

Trei dintre surse au declarat că ancheta grupului privind locul, momentul și modul exact în care dispozitivele au fost încărcate cu explozibili este în curs. Nasrallah a afirmat ulterior același lucru în discursul de joi.

Una dintre sursele de securitate a declarat că Hezbollah a dejucat operațiuni israeliene anterioare care vizau dispozitive importate din străinătate de grup - de la telefoanele sale fixe private la unitățile de ventilație din birourile grupului. Unele dintre breșele de securitate au fost descoperite în ultimul an.

„Există mai multe probleme electronice pe care am reușit să le descoperim - dar nu și pagerele”, a declarat sursa. „Ne-au păcălit, jos pălăria în fața inamicului”.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Data exactă când ajunge viitura de pe Dunăre în România. Alertă maximă pentru români
Digi FM
Suma infimă cu care i s-a mărit pensia lui Irinel Columbeanu după recalculare. Nu reușește să-și plătească...
Pro FM
Julio Iglesias Jr., mesaj emoționant pentru noua lui iubită, care a împlinit 37 de ani. Fanii, val de...
Film Now
Sarah Michelle Gellar, starul anilor ’90, doi copii și 22 de ani de mariaj. Și-a sărbătorit fiica: “Te iubesc...
Adevarul
Europa, salvată de o beție cruntă. Împăratul care a adus apocalipsa pentru europeni se desfăta cu o fântână...
Newsweek
Cercetătorii au privit sub „Ghețarul Apocalipsei”. Ce au descoperit poate însemna sfârșitul planetei
Digi FM
Exclusiv| Există vreo posibilitatea ca telefoanele să explodeze în buzunarul nostru? Ce spune fizicianul...
Digi World
Avea 240 kg, diabet și hipertensiune, dar a făcut câteva schimbări și viața lui a devenit alta. Secretele...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Superba și emblematica Sophia Loren, la 90 de ani. Cum arată acum și care e povestea celei care a devenit...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...