News Alert Raid israelian în Beirut, la scurt timp după ce Hezbollah a lansat peste 140 de rachete. Cine a fost ținta atacului

Data actualizării: Data publicării:
Urmările raidului israelian asupra capitalei Libaneze, Beirut. Foto: Profimedia
Urmările raidului israelian asupra capitalei Libaneze, Beirut. Foto: Profimedia

Armata israeliană a efectuat „un raid țintit” în Beirut, la scurt timp după ce Hezbollah a anunțat că a tras „salve de rachete Katiuşa” către şase „cartiere generale” şi baze ale armatei israeliene, informează Reuters și BBC News.

ACTUALIZARE 18,05: Comandantul Hezbollah, Ibrahim Aqil, a fost ucis

Comandantul Hezbollah, Ibrahim Aqil, a fost ucis în atacul israelian din suburbiile din sudul Beirutului, potrivit Reuters și AFP, informează BBC. Aqil, care este cunoscut și sub numele de Tahsin, a fost ucis alături de membri ai unității de elită Radwan a Hezbollah.

ACTUALIZARE 17.50: Cel puțin opt persoane au fost ucise în raidul aerian efectuat de Israel. De asemenea, 59 de persoane au fost rănite, iar opt dintre cei răniți sunt în stare critică, a anunțat Ministerul Săntății din Liban, citat de BBC.

Urmările raidului israelian asupra capitalei Libaneze, Beirut. Foto: Profimedia
Urmările raidului israelian asupra capitalei Libaneze, Beirut. Foto: Profimedia

ACTUALIZARE 17.07: Ținta atacului Israelului de la Beirut de vineri a fost comandantul operațiunilor Hezbollah, Ibrahim Aqil, potrivit unui raport al Radioului Armatei Israeliene, care citează o sursă de securitate anonimă, scrie Reuters.

AFP citează, de asemenea, o sursă apropiată de Hezbollah, care a confirmat că Aqil, șeful grupului susținut de Iran, a fost ucis în atac. Informația nu a fost confirmată oficial.

Citește și: Cine este Ibrahim Aqil, ținta loviturii israeliene asupra Beirutului

ACTUALIZARE 17.05: Cel puțin trei persoane au murit în raidul israelian asupra Beirutului, care a vizat mai multe instațații-cheie ale Hezbollah. Totodată, 17 persoane au fost rănite.

ACTUALIZARE 16.49: Un lider Hezbollah a fost ținta raidului efectuat de armata israeliană în Beirut, dezvăluie CNN, care citează surse de securitate libaneze.

Televiziunea americană amintește și că raidurile israeliene asupra capitalei libaneze sunt rare.

Acesta este al treilea atac de acest fel după un an de tensiuni între Israel și Hezbollah.

În ianuarie, un raid israelian l-a ucis pe Saleh Al-Arouri, numărul doi din gruparea Hezbollah.

În iulie, Israelul a efectuat un alt raid în Beirut, în urma căruia a fost ucis un alt comandant al grupării, Fuad Shukr.

ACTUALIZARE 16.40: Armata israeliană a anunțat că a efectuat vineri un atac țintit în Beirut, despre care surse de securitate din Liban au afirmat că a lovit în apropierea unor instalații-cheie ale Hezbollah din suburbiile de sud ale orașului, marcând o escaladare puternică a conflictului dintre părți.

Martorii au auzit o explozie în suburbiile sudice ale orașului Beirut, controlate de Hezbollah. Deasupra zonei a fost văzută ridicându-se o coloană de fum.

Postul de televiziune al-Manar al Hezbollah a declarat că suburbiile sudice cunoscute sub numele de Dahiyeh au fost supuse unui act de agresiune. Martori citați de Reuters au auzit zgomot de avioane deasupra orașului în jurul orei atacului.

Știrea inițială:Aproximativ 140 de rachete au fost lansate din Liban într-un interval de o oră, începând cu ora 13:02 (10:02 GMT)”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al armatei israeliene, notează Agerpres.

Salva de rachete lansate de Hezbollah survine după ce armata israeliană a lovit, joi seară, sute de lansatoare de rachete ale acestei grupări ce erau pregătite să fie folosite pentru a trage proiectile spre Israel în timpul nopţii.

De partea sa, Hezbollah a revendicat vineri lansarea unor rachete asupra a şase baze ale armatei israeliene, ca represalii pentru raidurile aeriene israeliene asupra sudului Libanului, pe fondul tensiunilor în creştere după explozia a mii de pagere şi aparate walkie-talkie folosite de această grupare, un sabotaj atribuit Israelului şi care a provocat cel puţin 37 de morţi, dintre care doi copii, şi peste 3.500 de răniţi.

Hezbollah a difuzat vineri mai multe comunicate în care afirmă că a tras „salve de rachete Katiuşa” către şase „cartiere generale” şi baze ale armatei israeliene, inclusiv o „bază importantă de apărare aeriană”.

De la lansarea războiului dintre gruparea islamistă Hamas şi armata israeliană în Fâşia Gaza, mişcarea Hezbollah are aproape zilnic schimburi de focuri cu armata israeliană la graniţa israeliano-libaneză.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a ameninţat joi Israelul cu „o pedeapsă teribilă şi dreaptă, acolo unde se aşteaptă şi unde nu se aşteaptă”, după operaţiunea în care mii de aparate de comunicaţii ale grupării pro-iraniene au explodat.

„Răspunsul nostru, în numele martirilor şi celor răniţi, este că frontul din Liban nu se va opri atât timp cât agresiunea împotriva Fâşiei Gaza nu se va opri, indiferent de sacrificii”, a mai ameninţat Nasrallah, care a admis că gruparea sa a suferit o lovitură majoră.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat care a cumpărat cu doar 1 euro o casă de vis în Italia a descoperit de ce italienii își vând...
Digi FM
Suma infimă cu care i s-a mărit pensia lui Irinel Columbeanu după recalculare. Nu reușește să-și plătească...
Pro FM
Julio Iglesias Jr., mesaj emoționant pentru noua lui iubită, care a împlinit 37 de ani. Fanii, val de...
Film Now
Sarah Michelle Gellar, starul anilor ’90, doi copii și 22 de ani de mariaj. Și-a sărbătorit fiica: “Te iubesc...
Adevarul
Europa, salvată de o beție cruntă. Împăratul care a adus apocalipsa pentru europeni se desfăta cu o fântână...
Newsweek
Cercetătorii au privit sub „Ghețarul Apocalipsei”. Ce au descoperit poate însemna sfârșitul planetei
Digi FM
Exclusiv| Există vreo posibilitatea ca telefoanele să explodeze în buzunarul nostru? Ce spune fizicianul...
Digi World
Avea 240 kg, diabet și hipertensiune, dar a făcut câteva schimbări și viața lui a devenit alta. Secretele...
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Superba și emblematica Sophia Loren, la 90 de ani. Cum arată acum și care e povestea celei care a devenit...
UTV
Brad Pitt si iubita sa, Ines de Ramon, stralucesc la premiera filmului „Wolfs” in Hollywood, alaturi de...