În Catedrala Catolică din Iaşi, câteva sute de credincioşi au asistat la slujba în timpul căreia episcopul a spălat picioarele a 12 tineri.
„La un moment dat toți suntem egali și nu contează dacă ești preot, președinte, la un moment dat vine momentul în care trebuie să speli picioarele cuiva”, a declarat un credincios.
„Pentru mine a însemnat un sentiment de bucurie de a reprezenta unul dintre cei 12 apostoli”, a spus un alt credincios.
Ritualul spălării picioarelor este un semn al iubirii, potrivit preoților.
„Este un semn sl iubirii, dar în același timp un semn care exprima demnitatea omului. Dumnezeu pretuieste omul, pe fiecare om”, a spus episcopul romano-catolic Böcskei László.
După ritual, credincioșii care au participat la liturghie s-au împărtășit și s-au rugat pentru cei dragi. Slujba s-a încheiat cu stingerea luminilor din biserică care marchează postul și perioada de rugăciuni și veghe până sâmbătă seara, când credincioșii sunt așteptați la liturghia Învierii lui Iisus Hristos.
De asemenea, la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail" din Alba Iulia cei cărora arhiepiscopul catolic le-a spălat picioarele, au fost 12 studenţi la teologie.
„Toată slujba este emoţionantă pentru că îţi aduce aminte că Dumnezeu s-a sacrificat pentru noi şi totuşi şi în ultima clipă a arătat dragostea lui faţă de semenii săi”, a spus unul dintre studenți.
Spălatul picioarelor este o lecţie de smerenie, care simbolizează spălarea de păcate şi, în special, renunţarea la orgoliu şi mândrie.