Reacțiile celor doi oficiali intervin după ce un document al Ministerului de Finanțe, văzut de agenția Mediafax, sugerează că Guvernul ar putea renunţa la reducerea Taxei pe Valoare Adaugată la pâine, întrucât autorităţile nu au suficiente resurse pentru a compensa sumele pe care le-ar pierde din scăderea taxei. Potrivit documentului, reducerea TVA la pâine ar avea un impact bugetar de trei ori mai mare decât se estima iniţial.
Reducerea Taxei pe Valoare Adaugată la pâine ar genera un impact bugetar negativ de 635 milioane de lei doar in acest an, adică 0,1% din PIB. În următorii ani, sumele neîncasate la buget ar creşte şi ar ajunge la aproape 750 de milioane de lei în 2016. Aceste sume sunt mai mari decât cele prezentate de premierul Victor Ponta şi de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care susţineau că efortul bugetar pentru acest an se ridică la cel mult 200 milioane lei.
Potrivit documentului, Ministerul de Finanțe arată că, în prezent, nu pot fi asigurate resursele financiare necesare compensării sumelor neîncasate ca urmare a reducerii cotei de TVA, chiar dacă în următorii ani această măsură ar putea duce la diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale și creşterea bazei de impozitare.
Contactat de Digi24, ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a spus că nu știe despre ce document este vorba, este posibil să fie un document intern, în niciun caz unul oficial. „Decizia politică a fost luată”, a spus ministrul Chițoiu, referindu-se la scăderea TVA. El a reamintit că guvernul dorea ca această măsură să fie aplicată de la 1 ianuarie, dar nu s-a putut implementa din cauza împotrivirii FMI, care a vrut să vadă cum va fi compensată bugetar.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a spus la Digi24 că nu poate confirma conținutul documentului citat de Mediafax, însă a repetat că scăderea TVA este o decizie politică ce urmează să fie transformată într-un act normativ. El a reamintit că pâinea a fost luată ca element-pilot al unui proiect de reducere a TVA, întrucât în acest domeniu evaziunea fiscală atinge 80%. Daniel Constantin a precizat că Guvernul așteaptă datele macroeconomice de la mijlocul lunii aprilie, în funcție de acestea urmând să fie luată decizia reducerii TVA la pâine. „Data de 1 iulie (pentru aplicarea măsurii - n.r.) ar fi de dorit”, a declarat Daniel Constantin pentru Digi24.
Ce spun reprezentanții industriei de panificație
Reprezentanţii industriei de panificaţie recunosc că va exista o reducere temporară a încasărilor la buget.
„Am discutat cu Chiţoiu și i-am prezentat materiale. Într-adevăr, va fi o reducere a încasărilor, dar în lunile următoare să se recupereze ce nu s-a virat, datorită creşterii bazei de impozitare”, a declarat pentru Digi24 Aurel Popescu, președintele Rompan.
Totodată, sindicaliştii din industria alimentară susţin că de această măsura va beneficia şi populaţia. Cu o condiţie: „Dacă în perioada următoare costurile în procesul tehnologic pentru o pâine nu vor fi influențate de creșterea la materia prima, la curent, combustibili, mai mult ca sigur preţul la raft o să scadă. Dacă în următoarea perioadă preţurile vor creşte, atunci probabil ca preţul pâinii nu va creşte, va stagna, dar nu va scădea”, a declarat la Digi24 Dragoş Frumosu, preşedintele Federației Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.
Reducerea TVA la pâine este o dorinţă mai veche a Guvernului, care însă a fost respinsă la fiecare vizită a delegaţiei Fondului Monetar Internaţional în România. Reprezentanţii instituţiei au declarat săptămâna trecută pentru Digi24 că acest subiect se va afla şi în acest an pe agenda dinscuţiilor dintre Guvern şi FMI.
„FMI n-are o problemă atâta timp cât spune: de unde veți suplini în cazul în care proiectul va fi un eşec? E vorba de 200 de milioane de lei care trebuie identificați din altă sursă, eventual constituit provizion pe suma respectivă”, a mai spus Daniel Constantin la Digi24.