Tur inedit la Cluj-Napoca. Zeci de turişti au descoperit cel mai vechi cimitir medieval din România. A fost înfiinţat în urma unei epidemii de ciumă şi este locul în care sunt îngropate multe dintre personalităţile marcante din istoria Clujului. După modelul altor ţări europene, precum Germania sau Franţa, autorităţile locale încearcă acum să introducă cimitirul pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Timp de două ore, peste 50 de turişti au străbătut la pas cimitirul central din Cluj-Napoca. E cel mai vechi cimitir medieval din România şi este încă folosit. Vizitatorii au fost însoţiţi şi de un arhitect, care le-a dezvăluit secretele locului. Printre pietrele funerare se află cripta familiei care a deschis prima farmaciei din Transilvania.
„A doua jumatate a secolului al XVIII-lea şi prima jumătate a secolului al XIX-lea este dominată de construcţia de cavouri pentru cimitire ori de capele familiale pentru marile familii în formă de piramidă”, le-a povestit arhitectul Dan Ionuț Jelean curioșilor care au venit să viziteze cimitirul.
Punctul culminant al turului a fost monumentul funerar al familiei medicului Iuliu Haţieganu, recunoscut pentru cercetările privind tuberculoza.
„Facultatea de Medicină şi Farmacie îi poartă numele. E o grădină de familie în sensul că e o mică împrejmuire în care sunt mai multe locuri funerare”, a precizat arhitectul.
Autorităţile locale din Cluj-Napoca încearcă acum să introducă cimitirul central pe lista patrimoniului UNESCO.