Grecia impune restricții dure pentru a combate „ciuma caprelor”. 7.000 de animale au fost deja sacrificate

Data actualizării: Data publicării:
capre
Virusul poate ucide între 80% și 100% dintre animalele infectate. Foto: Shutterstock

Grecia a interzis transportul de oi și capre pe întreg teritoriul pentru a încerca să combată o infecție foarte contagioasă cunoscută sub numele de „ciuma caprelor”. Țara are cel mai mare număr de capre din Europa, iar laptele animalelor este folosit pentru a face brânză feta, informează BBC

„Mișcarea oilor și caprelor pentru reproducere, îngrășare și sacrificare este interzisă în toată Grecia”, a declarat ministerul Agriculturii. Acesta a spus că au fost detectate noi cazuri de infecție în regiunea centrală Larissa și în Corint, în sud.

Virusul, cunoscut și sub numele de Peste des Petits Ruminants (PPR), poate ucide între 80% și 100% dintre animalele infectate, însă nu afectează oamenii.

Într-o declarație făcută luni, ministerul grec al Agriculturii a declarat că interdicția a fost introdusă „cu scopul de a limita răspândirea bolii și eradicarea ei”. Crescătorii de animale, producătorii de brânzeturi, proprietarii de abatoare și furnizorii de furaje au fost informați despre noile restricții, potrivit acestuia.

În weekend, oficialii ministerului au avut întâlniri urgente cu autoritățile locale din regiunile în care au fost depistate noi cazuri de PPR. Aceștia au spus că este în curs de desfășurare o investigație pentru a determina sursa focarului, fără a exclude „importurile suspecte” din străinătate.

Grecia este, de asemenea, legătura dintre UE și serviciile veterinare ale statelor membre ale blocului. Reglementările UE prevăd că întregul efectiv trebuie sacrificat odată ce un caz de PPR este confirmat, ferma afectată fiind apoi dezinfectată.

Cel puțin 7.000 de animale au fost deja sacrificate în Grecia de când boala a apărut pentru prima dată în țară, pe 11 iulie. PPR a fost raportată pentru prima dată în Coasta de Fildeș în 1942 și de atunci s-a răspândit la nivel global.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri