CAMERA ASCUNSĂ. O fabrică de diplome nerecunoscute funcționează de 20 de ani

Data publicării:
1611 20srl-33747

„- Deci e acreditată , nu o să am probleme.

- Nu o să aveţi nicio problemă, e la fel ca oricare altă instiuţie din România cu un singur amendament că asta este particulară şi e mai invidiată ca celelalte.”

Cu această garanție sunt întâmpinați viitorii studenți ai Universității Tehnoeconomia Europeană Deschisă: garanția că vor primi la sfârșitul studiilor o diplomă de licență recunoscută.

Printre cei care au crezut asta se numără și Andreea, care, la 30 de ani, a absolvit acolo Facultatea de Contabilitate. A convins-o taxa de 330 de euro pe an, la jumătate faţă de aproape orice altă facultate. Adevărul a ieşit la iveală atunci când a vrut să profeseze.

„Am terminat anul trecut. Am fost și am dat licența. Anul acesta am fost să mă înscriu la CECAR (Corpul Experților Contabili din România). Cand m-am dus acolo am avut surprinderea, mi s-a spus: <<Ne pare rău, facultatea nu vă este recunoscută>>”, a declarat Andreea, studenta păgubită.

Tânăra a cerut imediat explicaţii la facultate.

„Atunci când am fost la licenţă era un profesor acolo care mi-a spus că, din câte a înţeles, facultatea era acreditată când s-a înfiinţat, între timp însă s-au mai dat nişte legi pe care domnul Dumitraşcu nu le-a mai adaptat pentru a fi acreditată”, a declarat studenta.

„Universitatea” nu are acreditare

Domnul Dumitraşcu este managerul acestei instituţii. Îi spunem manager şi nu rector pentru că el conduce, de fapt, un SRL. În 1991, lua fiinţă societatea cu răspundere limitată Centrul Internaţional pentru Învăţământ Superior „Tehnoeconomia Europeană” S.R.L. Obiectul de activitate îl constituia atunci organizarea de învăţământ superior universitar.

Atunci, o universitate putea fi acreditată numai printr-un ordin judecătoresc. Doi ani mai târziu Legea Educaţiei modifică regulile şi desemnează drept unica autoritate de acreditare universitară Consiliul Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare, care între timp a devenit Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Schimbarea legislației a trecut nebăgată în seamă

Toate legile pe care le ştim noi spun că această universitate nu ar trebui să existe. Şi totuşi aici se înscriu studenţi, se dau examene şi se plătesc taxe. Asta în ciuda faptului că singura agenţie din România care poate să acrediteze universităţi susţine că această instituţie nu a intrat până acum într-un proces de acreditare.

Mai mult, învățământul de aici se desfăşoară după o reţetă rar întâlnită. Studenţii nu vin niciodată la ore, deşi broşurile susţin că există cursuri la zi. Managerul chiar se mândreşte cu această metodă se studiu.

„Este adevărat că la noi nefiind contactul direct cu profesorul acel sistem nu poate nici studentul să îi ofere (mită - n.r.) profesorului şi să zică mi-acerut profesorul”, a declarat managerul.

Întrebat dacă sunt profesori, acesta a spus că există.

„Avem profesori, dar nu aveţi dumneavoastră contact direct cu ei”, a susținut managerul.

Examene din februarie până în august

După luni de studii pe cont propriu, sesiunea se derulează tot pe Internet.

„În februarie o să susţineţi examenul, dar nu trebuie să veniţi aici. Examenelese susţin la distanţă. Eo sesiune deschisă care începe în februarie şi ţine până înaugust. Dumneavoastră veţi primi un CD cu grila de examinare sau cine faceînscrierea. Aveţi o perioadă în care puteţi să le soluţionaţi,din februarie până în august”, a fost explicația dată reporterilor noștri.

Studenţii au deci şase luni la dispoziţie ca să rezolve subiectele așa cum cred ei de cuviinţă. Vorbim despre examene la care alți studenți trebuie să răspundă în cel mult două ore, supravegheaţi de profesor.

Ecaterina Andronescu: Nu e în grădina ministerului

Și nu sunt singurele lucruri suspecte. Clădirea în care, chipurile, activează cele trei facultăţi cu programe de master şi de doctorat are doar o recepţie şi o secretară. Mai mult, în 2011, societatea şi-a schimbat obiectul de activitate din învățământ superior universitar în investigaţii, un profil specific mai degrabă firmelor de detectivi particulari.

Toate acestea nu le-au trecut neobservate forurilor superioare din domeniul educației. Doar că, la nivel înalt, răspunsul obținut pe această temă este dezarmant.

„Se numeşte Tehnoeconomia Europeană, nu este universitate, ca urmare nu esteîn grădina ministerului”, a explicat Ecterina Andronescu, ministrul Educației.

O altă opinie are Poliţia Capitalei, care a considerat că există destule motive pentru a lansa o anchetă.

„Poliţia Capitalei s-a autosesizat privind legalitatea înfiinţării şifuncţionării acestei instituţii de învăţământ din sectorul 2.Atunci când există date şi informaţii că, temeinice bineînţeles, că a fostsăvârşită o infracţiune, organele de cercetare penalăse pot autosesiza”, a declarat Alexandru Niculae, purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei.

„Universitatea” are trei angajați

Există şi alte semne de întrebare pentru anchetatori. Nu am putut găsi nicăieri în planul de şcolarizare al instituţiei numărul de locuri din fiecare promoţie. Conform veniturilor totale declarate de firmă, încasările anuale se cifrează la aproximativ 70 de mii de euro. Împărțind suma la 330 de euro, taxa anuală de studii, putem deduce că aproape 190 de studenți sunt înscriși acolo, în cele trei facultăți: drept, economie și contabilitate.

Conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice, 70.000 de euro sunt banii care ar intra anual în conturile unui SRL cu trei angajaţi şi care din 2005 până acum, nu a raportat profit.

Contactat telefonic să comenteze cele de mai sus, managerul susţine în continuare că instituţia sa respectă legea.

„Stimată reporteră, nu aveţi studii juridice şi vă este greu să înţelegeţică nu Ministerul Educaţiei este cel care acreditează facultăţi. La bazaacestei instituţii stă o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.Avem câteva mii de diplome eliberate din anul 1991 până astăzi”, a declarat mangerul SRL-ului, Bogan Dumitrașcu.

Tot ce am putut obţine concret de la Ministerul Educaţiei a fost un sfat pentru viitorii studenţi: să verifice lista facultăţilor şi a universităţilor acreditate, pe site-ul monitorului oficial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Programul pe care trebuie să îl folosești mereu la mașina de spălat. Este singurul care nu strică hainele
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”