Programul de achiziţie include şi instruirea piloţilor militari, a tehnicienilor, dar şi două motoare de rezervă. Astăzi, ministrul portughez al Apărării s-a arătat interesat inclusiv de cooperarea cu industria de apărare a României.
Două baze militare principale sunt pregătite pentru sosirea avioanelor de luptă. Prima dintre ele este la Feteşti. Aici pista va fi modernizată. La fel se va întâmpla şi cu aparatura, care trebuie să permită dirijarea avioanelor F16 de la sol. Flotila Aeriană de la Câmpia Turzii va fi la rândul ei dotată cu aparatură militară se coordonare şi recepţie. În total peste 20 de milioane de euro, bani alocaţi de România pentru primirea aparatelor de zbor.
„Până în moemntul de faţă am respectat toate normele pe care le-am convenit. În 2016, 2017 să avem creată capabilitatea de apărare”, a spus Mircea Dușa, ministrul Apărării.
Avioanele de luptă de fabricaţie americană costă România peste 620 de milioane de euro. Mai bine de jumătate merg însă spre firma americană Lockeed Martin, cea care va realiza modernizarea aparatului de zbor. Banii vor plătiţi în cinci tranşe. 100 de milioane de euro au fost livraţi anul acesta guvernului portughez. Contractul de achiziţie este doar începutul.
Pentru prima dată după ce România a decis să cumpere avioane F16 din Portugalia, ministrul Apărării de la Lisabona a venit într-o vizită oficială în România.
„Există interese comune între România şi Portugalia în domeniul industriei de apărare şi este o bună oportunitate să dezvoltăm în acest sens o strategie comună”, a precizat José Pedro Aguiar-Branco, ministrul portughez.
Anul viitor 15 piloţi români de avioane de luptă şi alţi 60 de tehnicieni vor fi instruiţi în Portugalia şi Statele Unite pentru manevrarea avionului american F16.