Acest document ”este un fals grosolan”. MApN dezminte mai multe informaţii cu privire la pregătirea piloţilor ucraineni în România

Data actualizării: Data publicării:
Centrul European de Instruire F-16 de la baza aeriană 86 de la Fetești. Foto - Inquam Photos:George Călin
Centrul European de Instruire F-16 de la baza aeriană 86 de la Fetești. Foto - Inquam Photos:George Călin

Portalul Inforadar al Ministerului Apărării Naționale (MApN) atrage atenţia cu privire la răspândirea unei noi dezinformări în spațiul public. Aceasta s-a propagat pe un canal din rețeaua de socializare Telegram și a fost redistribuită în alte rețele din România,  și se referă la un așa-zis „Raport despre activitățile MApN despre antrenarea piloților ucraineni în anul 2024”.

Acest „document” este un fals grosolan (prezentat în facsimilul marcat drept ”fake news”), realizat prin intercalarea unor informații preluate din paginile 5 și 12 ale Raportului privind activitatea desfășurată de Ministerul Apărării Naționale în anul 2023, document publicat pe site-ul MApN (https://www.mapn.ro/rapoarte/documente/raport_20240610135158.pdf). 

”Printre paragrafele  - preluate cu erori de redactare din documentul oficial în discuție -  a fost strecurat un text redactat neglijent, cu greșeli evidente, fiind, cel mai probabil, un text tradus automat dintr-o altă limbă. Această așa-zisă „informație”, căreia i s-a atribuit un titlu pentru crearea unei aparențe de raport oficial, încearcă să acrediteze ideea că piloții ucraineni ar fi început deja pregătirea în Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești, ceea ce este absolut fals.

De la inaugurare, care a avut loc în luna noiembrie 2023 (detalii, aici: https://www.mapn.ro/cpresa/18207_inaugurarea-centrului-european-de-instruire-f-16-din-romania) și până în prezent, în acest Centru s-a pregătit o primă serie de piloți, din cadrul Forțelor Aeriene Române. Ceremonia dedicată absolvirii acestei prime serii a avut loc în data de 26 iulie 2024. Comunicatul de presă publicat de MApN cu acest prilej poate fi consultat aici: https://www.mapn.ro/cpresa/18514_ceremonie-dedicata-absolvirii-primei-serii-de-pilo%C8%9Bi-romani-instrui%C8%9Bi-in-cadrul-centrului-european-de-instruire-f-16.

Așa cum a fost arătat în repetate rânduri, în Centrul European de Instruire F-16 de la Fetești se vor putea instrui și piloți din țări membre NATO și partenere, inclusiv din Ucraina, lucru care nu s-a întâmplat până în prezent”, arată Inforadar.

Potrivit MApN, nu este pentru prima dată când sunt semnalate pe această platformă dezinformări pe subiecte legate de aeronavele F-16 și, cel mai probabil, în contextul războiului ilegal și nejustificat pornit de Federația Rusă împotriva Ucrainei, astfel de încercări vor continua.

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto