Compania de turism va fi dizolvată, iar activele vor fi vândute pentru a plăti datoriile.
ONT Carpaţi are o datorie istorică de 25 de milioane de dolari către hotelul Marriott şi alte 5 milioane de euro faţă de Bank of Cyprus, care deţine şi pachetul majoritar de acţiuni prin intermediul unui offshore din Nicosia.
Anul trecut, ONT Carpaţi a avut pierderi de peste 46 de milioane de lei, după ce în 2010 a înregistrat un profit de 4,3 milioane de lei. Înainte de 1989, ONT Carpaţi era una dintre puţinele agenţii de turism din România. Societatea a fost înfiinţată în 1936.
Un faliment ciudat
O istorie de peste 75 de ani în turismul românesc se încheie printr-un faliment. Acţionarii ONT Carpaţi au decis intrarea directă în faliment a celui mai vechi tur operator din turismul din România. E un faliment ciudat pentru că ONT are proprietăți interesante care acum vor fi vândute pentru a acoperi datoriile.
Ițele afacerii ONT Carpați sunt încurcate. Falimentul a fost cerut de Bank of Cyprus în contul unei datorii de cinci milioane de euro. Numai că banca era și acționarul majoritar al ONT. Deținea aproape 94% din societate printr-un vehicul financiar, Gosman Properties, achiziționat în primăvara anului 2010.
Ciprioții au decis intrarea în faliment pentru că nu au vrut să vină de acasă cu 1,8 milioane de euro pentru a majora capitalul social al ONT. Bank of Cyprus are probleme financare și este una dintre cele trei bănci ale țării care au împins guvernul de la Nicosia să ceară ajutor financiar de la Uniunea Europeană.
Falimentul acesta ar putea fi o formă de lichidare de active pentru ca acționarul să scoată bani. Și de pe ONT se pot scoate bani frumoși. Chiar s-ar putea spune că valorează mai mult mort decât viu. ONT Carpați are în portofoliu Hotelul New Montana din Sinaia. L-a scos la vânzare încă de anul trecut, fără a primi o ofertă fermă.
Însă adevărata avere stă la hotelul Marriott din București. ONT deține 30% din compania care are Hotelul Marriott. A fost activul din protofoliul ONT care a atras banca cipriotă.
„În activele companiei intră participația de 30%, aia se va vinde, deci nu clădirea, 30% din firma care deține clădirea și are contractul de management cu Marriott”, a explicat Doru Lionăchescu, specialist în restructurări.
O creanță reevaluată în scădere
Pachetul de acțiuni la Marriott este însă gajat către banca care este și acționar majoritar.
ONT a devenit acționar la hotelul de cinci stele de la început. A venit cu scheletul clădirii început în comunism ca aport în natură la acest proiect. A primit actiuni dar și un angajament că respectiva clădire a fost dată sub formă de împrumut, iar societatea care o administrează îi este datoare ONT-ului cu 28 de milioane de euro.
O creanță care a fost reevaluată anul trecut în scădere cu 13 milioane de euro. Deci ar fi de recuperat 15 milioane de euro. Numai că în contract era prevăzut de la început că ONT-ului i se vor rambursa banii numai după ce firma care administra hotelul de lux va termina de plătit creditul luat pentru modernizarea clădirii. Teoretic, creditul trebuia achitat până în 2010, însă a fost deja rostogolit. 2013 ar trebui să fie noul termen la care creditele trebuie achitate, dar este previzibilă o nouă refinanțare, cu o nouă scadență.
Această datorie a Marriott, dar și acțiunile pot aduce bani frumoși. Înainte de criză, hotelul era evaluat între 130 și 150 de milioane de euro.