450 de bombe au fost scoase la lumină de militarii de la ISU şi mânuite cu grijă, pentru că încă sunt periculoase.
„La prima vedere spunem că este ruginită, dar cei care o descoperă nu își dau seama că încă este foarte periculoasă în momentul transportării, manipulării și ridicării”, a spus colonelul Dorel Boz.
Localnicii povestesc că nemţii îşi stabiliseră tabăra în pădurile din zonă. Când au plecat, au îngropat, la adâncimi mici, sute de proiectile.
„Obuzele respective au fost găsite prin pădure și apoi, după ce s-a terminat cu războiul, au fost adunate și îngropate în aceste depozite”, a spsu Vasilică Chirică, şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tătărani.
Oamenii spun că, de-a lungul anilor, rudele lor şi-au pierdut viaţa sau au fost rănite grav după ce au dat accidental peste obuze, în pădure.
„Lucrau în padure și, dând cu securea, a dat într-un focos, la unul i-a sărit în ochi, la altul i-a sărit pe picioare”, a povestit o localnică.
Bombele au fost transportate la depozitul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Când militarii vor termina de controlat întreaga zonă, pentru a se asigura că nu mai sunt proiectile acolo, bombele vor fi detonate controlat.
Săpăturile urmează să fie reluate în această dimineață, asta deoarece pirotehniștii cred că în zonă mai sunt îngropate și alte proiectile.