Alertă la ISU Vaslui, în contextul fenomenelor meteo extreme anunțate de ANM. Recomandările autorităților în caz de urgențe

Data publicării:
inundatii vaslui foto
Foto: Captură Digi24

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui a dispus, la nivelul tuturor subunităţilor operative, prealarmarea întregului personal, pentru creşterea capacităţii operaţionale la nevoie, în vederea gestionării eficiente a eventualelor intervenţii generate de fenomenele meteo periculoase.

În contextul în care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare meteo-hidrologică de instabilitate atmosferică accentuată, cu ploi abundente şi pe alocuri torenţiale, precum şi cu intensificări ale vântului, avertizare valabilă pentru judeţul Vaslui şi întreaga regiune a Moldovei în perioada 29.09, ora 08,00 - 30.09, ora 10,00, pompierii vasluieni au pregăti tehnica din dotare, specifică tipurilor de risc posibile, iar pe întreaga perioadă de valabilitate a avertizării meteorologice va fi activată Grupa Operativă, informează Agerpres.

Cetăţenii sunt sfătuiţi să apeleze la numărul 112 pentru orice situaţie de urgenţă.

Deoarece pe perioada manifestării fenomenelor meteorologice există riscul producerii unor inundaţii locale, solicităm cetăţenilor să aibă în vedere curăţarea şanţurilor şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale. Cetăţenii sunt sfătuiţi să asculte recomandările autorităţilor locale şi judeţene privind modul de comportare premergător, pe timpul şi după producerea fenomenelor meteorologice, să construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, mai ales dacă locuiesc într-o zonă unde s-au mai produs inundaţii. Dacă este necesară evacuarea, cetăţenii trebuie să meargă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi, iar dacă au fost surprinşi de viitură, trebuie să urce în părţile de sus ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare”, au transmis reprezentanţii ISU Vaslui.

Pompierii recomandă, totodată, mutarea obiectelor importante din casă la etaje superioare, în măsura în care acest lucru este posibil, decuplarea întrerupătorului general de energie electrică, scoaterea aparatelor electrice din priză şi întreruperea instalaţiilor de alimentare cu apă şi gaze.

Cetăţenilor li se mai recomandă să încuie uşile casei şi ferestrele pentru ca acestea să nu fie sparte de vântul puternic, de curenţii de apă sau de obiectele duse de viitură. De asemenea, populaţia trebuie să aibă în vedere evacuarea animalelor şi a bunurilor de valoare în locuri sigure de refugiu, dinainte stabilite şi parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Traseul în timp real al ciclonului Ashley în România. Zonele spre care se îndreaptă acum megafurtuna
Digi FM
Cea mai veselă familie de la Hollywood. Kate Hudson, superbă alături de mama ei, celebra Goldie Hawn, și de...
Pro FM
Povestea melodiei „Candle in the wind”. De ce familia regală nu a fost de acord să fie cântată la...
Film Now
În anii '90, toți bărbații visau la ea, dar ea era copleșită de probleme. Cum arată Heather Locklear la 63 de...
Adevarul
Rusia lansează acuzaţii şi avertismente dure la adresa Occidentului. „E periculos să lupţi pentru victorie cu...
Newsweek
700.000 de pensionari pierd la pensie 300 de lei lunile următoare. Ce au muncit aceștia?
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
Unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării. Plajele ar putea...
Digi Animal World
Reacția unui bărbat când se întâlnește cu un urs în fața propriului garaj. Imaginile sunt virale: „Ce calm e!”
Film Now
De ce a fost concediat Charlie Sheen din serialul "Doi bărbați și jumătate". Autodistrugerea starului care...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...