Universitatea populară de la Ungureni a fost deschisă de profesorul Eugen Neculau în 1936 și a funcționat 12 ani. În tot acest timp, mii de țărani i-au trecut pragul, în speranța că nivelul lor de trai va crește.
„A fost organizată pe trei direcții, întâi o bibliotecă care conținea 10.000 de volume și fiecare cursant era obligat să citească trei cărți pe an și să le facă rezumatul. Pentru țăranii care lucrau direct în agricultură, era un curs de pomicultură, femeile din sat participau la un curs de cusături, de țesături și chiar un curs de artă culinară organizat de soția profesorului”, spune Elena Clocotici, nepoata profesorului Eugen Neculau.
Cursurile erau ţinute de profesori universitari, colegi ai lui Eugen Neculau, și de localnici instruiți să facă acest lucru.
Vasilisa Cheptea a fost învățător și îşi aduce aminte că primul film văzut de locuitorii din Ungureni a fost proiectat la universitate.
„Lumea venea plângînd, o fost un film, Femeia necunoscută, un film arab, Învierea de Tolstoi, pe urmă Mătăniile de Byron din Anglia și multe, multe filme foarte frumoase aducea, aveai ce învăța”, spune Vasilisa Cheptea, fostă învățătoare la universitate.
Acum, Universitatea Populară are șanse mari să fie redeschisă, tot la Ungureni, spun autorităţile. Clădirea căminului cultural, care este în renovare, va găzdui cursuri pentru țăranii care vor să meargă din nou la şcoală.
„Ne-am gândit noi la un curs de calulatoare, de învățare a unor limbi străine și pentru țărani, noutăți în agricultură, creșterea animalelor și cred că se vor găsi persoane care să ne ajute”, spune Elena Clocotici.
Localnicii spun că ar merge din nou la școală. Iar autoritățile locale spun că vor încerca să atragă în acest proiect cadre didactice din școlile din comună și profesori pensionari.