Reprezentanții a 22 de facultăţi din Europa și America de Nord au plecat în caravană în marile orașele din ţara noastră ca să îi convingă pe români să studieze în străinătate. Condiţiile sunt destul de atractive, unele facultăţi sunt solicită doar ca media obţinută la examenul de bacalaureat să fie peste 8. Când vine vorba însă de taxe, acestea ajung şi la zece mii de euro.
Absolvenții de liceu din România pot deveni studenţi în Europa doar cu diploma de bacalaureat. Universități din Marea Britanie, Danemarca şi Olanda încep să accepte studenți fără examen de admitere sau fără prea multe condiții. Și, ca să convingă tinerii elevi, reprezentanții a 22 de facultăţi din Europa și America de Nord au plecat în caravană în marile orașele din ţara noastră.
Diana este elevă în clasa a 11-a. După terminarea liceului vrea să ajungă în Marea Britanie.
„Informatică, în principal. Este o oportunitate și de ce să nu profiți de aceasta,” spune Diana Plai, elevă.
Reprezentanții universităților şi colegiilor din Europa și America de Nord au stat de vorbă cu tinerii din Moldova.
„Sunt student la Haga, de 3 ani, în Olanda. E un sistem educațional foarte deschis, foarte actualizat, în fiecare an se adaugă ceva și ei pun mult accent pe practică,” spune un student.
„Poate că vi s-ar părea puțin ciudat, noi cerem doar diploma de bacalaureat,” precizează Cristina De Borst Cristescu, reprezentant al unei universități din Olanda.
„Avem departamente de știință, literatură engleză, arhitectură , inginerie, arte. Pentru admitere ne uităm la media de Bacalaureat, să fie între 8-9,” explică Salvatore Genoveze, reprezentant al unei universități din Marea Britanie.
Chiar dacă în unele universităţi se intră pe baza mediei de la examenul de Bacalaureat, sunt cheltuieli în ceea ce priveşte studiile. Un an universitar în Olanda costă 2.000 de euro, la care se adaugă alte câteva mii pentru cazare. Statul olandez acordă împrumuturi celor care nu își permit această sumă, iar datoria poate fi rambursată în 35 de ani. Cele mai mari costuri sunt la universitățile din Marea Britanie, unde taxele anuale variază între 8 și 10 mii de euro.