Profesor de informatică: Am salariul de 2.500 de lei. Din generația mea, doar 3 din 40 au ales să predea

Data actualizării: Data publicării:
greva profesorilor
Cel mai mare protest al profesorilor din ultimii ani. Cadrele didactice s-au adunat în fața Guvernului. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Un profesor de infromatică din Constanța a declarat la Digi24 că are un salariu de 2.500 de lei și că a rămas în sistem deoarece este legat emoțional de comunitatea în care predă și de școală. El a subliniat că fără salarii atractive, profesorii vor pleca din sistem și a adăugat că, din generația lui, dintre cei care au terminat facultatea, doar 3 din 40 de colegi au ales să fie profesori.

Eduard Alin Grosu este profesor de infromatică în Constanța.

"Sunt profesor din 2019, salariul era 2100 lei. Acum e 2500 de lei, se simt mai puțini din cauza inflației.

Din fericire locuiesc în localitate și nu plătesc chirie, dar observ colegii care pleacă din sistem și caută soluții în alt domeniu.

Am căutat o sursă extra de venit pentru că nu vreau să plec din învățământ, îmi place ce fac. Comunitatea mă ține, e locul unde am crescut, sunt acasă iar cei care învață ceva sunt din localitatea mea, comunicăm, îi văd cum cresc. Sunt legat emoțional de școala aceasta.

Salariul de informatician cu jumătate de normă în educație e de 900 de lei, ce IT-ist să vină în învățământ pe banii aceștia?

Cei care sunt acum în sistem sunt cei care fac ce le place, așa e cazul meu, dar nu e sustenabil. Nu putem face asta nelimitat.

Soluția este – salarii atractive, oamenii buni vin pentru că salariile sunt bune și atunci crește nivelul de educație. În companiile private se oferă de la început salarii bune și atunci oamenii se luptă să se angajeze acolo.

Din generația mea, cei care am terminat facultatea, doar 3 din 40 am ales această cale. Nu sunt foarte multe motive să vrei.", a declarat Eduard Alin Grosu.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri